Titlurile zilei

Fabrica Coca-Cola din Iași nu mai produce băuturi răcoritoare, dar face în continuare profit cu un singur angajat! Voi știați ce se mai întâmplă în hala imensă din Zona Industrială? – FOTO

Publicat: 28 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fabrica Coca-Cola din Iași nu mai produce băuturi răcoritoare dar face în continuare profit cu un singur angajat Voi știați ce se mai întâmplă în hala imensă din Zona Industrială - FOTO
Fosta fabrică Coca-Cola din Iași funcționează de aproape 10 ani ca depozit pentru băuturi răcoritoare

Fabrica Coca-Cola din Iași a fost pentru multă vreme o adevărată atracție, fiind practic prima mare amprentă pusă de Statele Unite ale Americii pe Zona Industrială din Iași. Cu activitatea de producție închisă de mai bine de 10 ani, imensa hală din Calea Chișinăului este administrată în continuare de Compania De Îmbuteliat Coca- Cola Iași SRL. Cu toate că nu mai produce celebrele băuturi răcoritoare, compania controlată de Coca-Cola HBC, lider în industria băuturilor non-alcoolice din România, scoate profituri consistente din închirierea spațiilor din depozit către alte firme private

Coca-Cola este cel mai mare producător de băuturi răcoritoare din lume, iar fabrica din Iași a fost pentru mulți ani o amprentă a Statelor Unite ale Americii pe zona săracă a Moldovei din anii 2000.
Fabrica Coca-Cola din Iași a funcționat vreme de de aproape zece ani, timp în care a produs celebrele sucuri care au fost distribuite în toată regiunea Europei Centrale și de Est. Imensa hală care se află în Zona Industrială a Iașului nu mai are activitate de producție încă din anul 2009, dar cu toate acestea continuă să înregistreze profit. Hala din Calea Chișinăului este administrată în continuare de Compania De Îmbuteliat Coca-Cola Iași SRL, însă această firmă are ca obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.

Practic, în hala Coca-Cola din Iași funcționează un imens depozit pentru băuturi produse sub marcă proprie, dar și pentru alte băuturi răcoritoare și bere ale altor companii locale sau internaționale. Aici sunt aduse produsele din fabricile Coca-Cola din București, Ploiești și Poiana Negri, care sunt distribuite mai departe în toate magazinele din Iași și zona Moldovei.

„În momentul de față, din cauza pandemiei, se lucrează la capacitate de 75 la sută din personal. Sunt aproape 20 de oameni pe tura de dimineață și tot atâția pe tura de după-amiază. În cea mai mare parte, depozitul funcționează pentru băuturile din gama Coca-Cola, dar mai sunt și alte spații închiriate către alte companii de băuturi răcoritoare și bere. Sunt chiriași firme private care vin și pleacă. Distribuția se face prin firma Life-Ind. Se aduc băuturile de la fabricile din Ploiești, București, și mai nou, de la Vatra Dornei. Băuturile se distribuie în Iași și în restul Moldovei. Producție nu se mai face în Iași de când a fost mutată fabrica în Republica Moldova”, a explicat un reprezentant al Companiei De Îmbuteliat Coca- Cola Iași SRL.

În hala Coca-Cola din Calea Chișinăului există activitate de zeci de ani

Producția în fabrica Coca-Cola din Iași a fost închisă în anul 2009, odată cu mutarea utilajelor și a infrastructurii într-o nouă locație din Republica Moldova, acolo unde forța de muncă era mult mai ieftină. Sucurile produse peste Prut nu ajung însă în magazinele din România, ele fiind distribuite în țările din fostul lanț sovietic. Se pare că și fabrica din Republica Moldova se confruntă cu probleme financiare și se discută intens despre închiderea acesteia. La momentul închiderii fabricii Coca-Cola Iași din Zona Industrială a Iașului, aici lucrau 75 de angajați.

Deși celebra companie americană și-a mutat producția din Iași în Republica Moldova, acolo unde există o mână de lucru mai ieftină, Compania de Îmbuteliat Coca-Cola Iași continuă să producă bani pentru gigantul american. Deși figurează cu 1 angajat de ani buni, Compania De Îmbuteliat Coca-Cola Iași SRL înregistrează profit constant. În 2000, firma figura cu 309 angajați. După închiderea producției, terenul nu a fost vândut, ci este subînchiriat în mare parte.

Pe anul fiscal 2018, firma a atins o cifră de afaceri de 908.476 lei și un profit de 233.413 lei. Dacă la apariția investitorilor în Iași, în anul 2000, firma avea o cifră de afaceri de 28 milioane lei, 6 ani mai târziu, aceasta avea să scadă la 3,4 milioane lei. Compania De Îmbuteliat Coca-Cola HBC Iași SRL figurează în acest moment cu capitaluri proprii în valoare de 12 milioane lei și active imobilizate în valoare de 6 milioane de lei.

Profitul Coca-Cola Iași a ajuns la București, iar Municipiul Iași nu a încasat taxele și impozitele aferente

Administratorul Companiei de Îmbuteliat Coca-Cola HBC Iași este cetățeanul cipriot Andreas Pelekanou, iar ca acționari figurează persoanele juridice Coca-Cola HBC România și Stațiunea de Cercetare și Producție Pentru Creșterea Bovinelor Dancu. Contribuția Stațiunii Dancu a reprezentat-o terenul din Calea Chișinăului, nr. 47 pe care este amplasată societatea. Terenul în suprafață de 9,6 hectare a reprezentat la vremea respectivă contravaloarea a circa 500 mii de dolari, adică participațiunea stațiunii Dancu la capitalul companiei. De precizat faptul că stațiunea se afla în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Compania de Îmbuteliat Coca-Cola a devenit la vremea respectivă cea mai mare investiție străină din Iași, realizată în asociere cu societatea Molino din Luxemburg, care avea aport de capital în Stațiunea de Cercetare și Producție Pentru Creșterea Bovinelor Dancu.

Vreme de mulți ani, Compania de Îmbuteliat Coca-Cola HBC Iași a fost acuzată de faptul că nu are aportul financiar cuvenit către bugetul local al municipiului Iași. Practic, majoritatea taxelor și impozitelor au ajuns în toți acești ani în București printr-un artificiu financiar.
Practic, spațiile din Calea Chișinăului, 47 au fost închiriate mai departe către Coca-Cola HBC București, iar fabrica propriu-zisă din Iași figura în acte ca punct de lucru. De asemenea, toate cărțile de muncă ale angajaților Coca- Cola Iași au fost transferate la București în cursul anului 2002.

Doar trei fabrici Coca-Cola mai există în România

În România, Coca-Cola deține 3 fabrici: în Ploiești, Timișoara și Poiana Negrii. Fabrica din Ploiești, pe care o deține încă din 1995, este cea mai mare fabrică a companiei în România și cea mai mare fabrică a Grupului din Europa de Sud-Est. Fabrica din Ploiești reprezintă un centru regional de export.

Adauga un comentariu