Titlurile zilei

Facturi uriașe la gaz metan pentru un constructor din Iași. Într-o lună prețul a crescut de 3 ori

Publicat: 17 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Facturi uriașe la gaz metan pentru un constructor din Iași. Într-o lună prețul a crescut de 3 ori
Un constructor din Iași s-a trezit cu facturi uriașe la gaz metan în spațiile pe care le are în administrare, prețul fiind și de 3 ori mai mare față de cât consuma în mod normal

Un om de afaceri s-a trezit cu facturi uriașe la gaz metan la spațiile pe care le administrează. Cornel Brânză, patronul firmei Con Ted Company SRL, a ajuns să plătească de câteva ori mai mult pentru o factură în condițiile în care consumul a fost constant

Supriză neplăcută pentru un om de afaceri din Municipiul Iași. Pentru spațiile administrate de societatea Con Ted Company SRL, afaceristul Cornel Brânză a ajuns să plătească facturi mult mai mari față de perioadele anterioare. În plină criză a scandalului facturilor uriașe la energie electrică și gaze naturale tot mai mulți români plătesc facturi mărite chiar și de câteva ori. Așa a pățit și omul de afaceri din Iași, factura pe spațiile sale fiind mărită și de 3 ori față de cât plătea de obicei.

Facturi uriașe la gaz metan în doar câteva luni

De exemplu, pentru spațiul din strada Atelierului din Municipiul Iași, firma administrată de Cornel Brânză a ajuns să plătească mult mai mult față de cât s-ar fi așteptat. Consumul de gaz metan a ajuns să coste în decembrie 2021 28 de mii de lei. Și asta în condițiile în care consumul a fost similar cu cel din iarna precedentă, când factura era de aproape 3 ori mai mică. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care firma afaceristului și-a făcut o serie de calcule raportate la consumurile anterioare. Autoritățile au anunțat recent o plafonare a prețurilor la consumul de energie electrică și gaze naturale.

Factură majorată pentru spațiile omului de afaceri

Pentru spațiul în care funcționează un hotel, în Municipiul Bârlad, județul Vaslui, situația a ajuns să fie mult mai sumbră. Astfel, factura de gaz pe luna decembrie 2021 a ajuns la 30 de mii de lei în condițiile în care aceasta era, de obicei, de 2,5-3 ori mai mică. Ultima factură a fost emisă în urmă cu 3 zile, în pline discuții legate de plafonarea prețurilor la utilități. În august prețul pe kilowatt era de 162,26 de lei. În octombrie și noiembrie prețul era de 271 de lei, pentru ca în decembrie 2021 acesta să ajungă la 720.26 de lei. Astfel, afaceristul ieșean s-a trezit cu o factură de 30 de mii de lei. Între noiembrie și decembrie 2021, prețul s-a mărit de 2.6 ori.

Prețuri majorate la toate afacerile din cauza facturilor la gaze

Afaceristul ieșean a arătat că situația este tot mai complicată și că a fost nevoit să scumpească prețurile pentru a acoperi facturile.

”La hotel aveam un preț de 165 lei pe cameră. Pentru a acoperi costul gazului am ajuns la un preț de 487 lei pe cameră. Nu am primit încă facturile la energie electrică și la apă și nu mă pot pronunța și la acestea. Oricum, este o situație scandaloasă. Guvernanții n-au un pic de predictibilitate. Ne dau în cap ca să închidem capitalul românesc”, a spus Cornel Brânză, administratorul Con Ted Company SRL.

O explozie a facturilor la gaze naturale s-a înregistrat și la unitățile de învățământ din Municipiul Iași.

Diferențe enorme la factura de gaz metan

Un alt spațiu pe care îl deține afaceristul din Iași se află în apropiere de Primăria orașului, pe strada Sfântul Sava. Și aici au fost diferențe enorme la factura de gaz metan. În luna octombrie 2021 a plătit 2.000 de lei, pentru ca factura pe luna decembrie 2021 să arate că trebuie să plătească 10.721 de lei. În acest caz este vorba de consumul avut în fiecare lună. În prima lună de iarnă, factura era în general de câteva ori mai mică conform calculelor făcute de omul de afaceri din Iași. Cu toate acestea, ultimele facturi au dat toate calculele peste cap.

Dezastru pentru omul de afaceri din Iași

Cornel Brânză a arătat că situația este una fără ieșire, iar scumpirea prețurilor la utilități va afecta și alte domenii de activitate. Afaceristul ieșean a arătat că Guvernul a acționat prea târziu legat de reducerea TVA sau plafonarea prețurilor.

”Prin noiembrie anul trecut a fost anunțată o creștere de aproape 3 ori a prețului pentru factura din decembrie. Scumpirea aceasta implică însă și alte aspecte pe care acest Guvern pare că nu vrea să le ia în calcul. Noi nu suntem conduși de profesioniști, ci de amatori. Au văzut că la guvernare este bine, că sunt bani, dar puțină lume știe ce se întâmplă cu fondurile. Ar fi trebuit să-și dea seama că o scădere TVA la 5 la sută e diferită când plăteai 165 lei la kilowatt față de peste 700 de lei cât e acum. E frecție la picior de lemn. Guvernanții cred că suntem proști, că acceptăm toate acestea, în loc să ia măsuri și să salveze ce se mai poate”, a spus Cornel Brânză.

Facturile uriașe la gaz metan au stârnit un scandal uriaș la nivel central, coaliția de guvernământ nefiind încă în stare să găsească o soluție clară la criza din energie.

Adauga un comentariu