Facturile la energie electrică se dublează de la 1 iulie 2025! Valul de scumpiri va veni după expirarea perioadei de plafonare prelungită de Guvern. Iată câți bani vor scoate din buzunare românii.
Facturile la energie electrică se dublează de la 1 iulie 2025!
Românii au parte de încă o veste proastă. De la 1 iulie 2025, facturile la curent se vor scumpi, iar cetățenii vor plăti dublu după ce va expira perioada de plafonare prelungită de Guvern. Companiile furnizoare vor avea începând cu 1 iulie tarife cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh. Vestea a stârnit un val de nemulțumiri printre români.
După majorarea prețurilor, în absența unor măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, o gospodărie care consumă sub 100 de KWh pe lună va achita o factură de două ori mai mare decât în prezent, la preț plafonat de 0.68 lei/KWh, iar una cu un consum cuprins între 100 și 255 lei/KWh o factură aproape triplă. Actualele oferte de preț ale furnizorilor de energie electrică din România începând cu data de 1 iulie 2025 sunt cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh.
Ofertele principalilor furnizori de energie electrică sunt cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh. Oferta E.ON este de 0,83 lei/KWh, iar prețul final, cu tot cu taxe va fi de peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zonele de distribuție. Oferta PPC, fosta Enel, este de 0,79 lei/KWh, prețul final fiind cuprins între 1,44 și 1,53 lei/KWh, în funcție de distribuitor. Electrica vine cu o ofertă de 0,80 lei/KWh, prețul final ajungând între 1,45 și 1,53 lei/KWh în funcție de distribuitor.
Chiar dacă pe site-ul ANRE cei de la Premier Energy nu au listată nicio ofertă, clienții se pare că au primit deja o ofertă de preț. Aceștia ar putea să plătească de la 1 iulie 0,82 lei/KWh, prețul final fiind de 1,54 lei/KWh. Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anuțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste 1 leu/KWh, potrivit profit.ro
Facturi mai mici pentru cei care stau la bloc
Românii care locuiesc la bloc ar putea ajunge să producă și să consume propria energie, plătind facturi mai mici, dacă își instalează panouri fotovoltaice pe terasa clădirii. Asociația Prosumatorilor propune o lege prin care energia regenerabilă să fie folosită nu doar pentru spațiile comune de la bloc, ci și pentru consumul din apartamente. Printr-un nou proiect legislativ, proprietarii de apartamente se pot asocia, pot obține finanțare în anumite condiții și pot monta panouri fotovoltaice pe acoperiș. Energia produsă lunar ar fi trimisă furnizorului, care apoi o va distribui fiecărui locatar în funcție de suprafața deținută.
„Proprietarii de locuințe se pot asocia, pot primi fonduri în anumite cazuri și pot să își monteze o instalație fotovoltaică pe acoperiș. Acea instalație fotovoltaică pe acoperiș va trimite energie furnizorului în fiecare lună. Furnizorul, la sfârșitul lunii, va împărți procentual fiecărui membru al prosumatorului de condominiu în funcție de suprafață.”, a explicat preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie.
Pentru a plăti facturi mai mici în sezonul rece, locatarii de la bloc se pot asocia și pot obține finanțare pentru montarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș. Asociația Prosumatorilor propune o lege prin care energia regenerabilă să fie folosită pentru consumul din apartamente.
Cert este că de la 1 iulie 2025, românii vor plăti mai mult pentru facturile la energie, după ce va expira perioada de plafonare a prețurilor prelungită de Guvern. Cetățenii se vor confrunta din vară cu un nou val de scumpiri.