Eveniment-Social

Faimoasă casă boierească, Palatul Beldiman din Iași, monument istoric, va fi reabilitată și restaurată

Publicat: 05 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Faimoasă casă boierească Palatul Beldiman din Iași monument istoric va fi reabilitată și restaurată
Monument istoric și faimoasă casă boierească din Iași, Palatul Beldiman, intră în reabilitare

Palatul Beldiman din Iași va fi reabilitat și restaurat. Pentru fosta casă boierească, Inspectoratul Școlar Județean a depus, la Direcția Județeană pentru Cultură, proiectul de consolidare a monumentului istoric unde funcționează Palatul Copiilor. Valoarea totală estimată pentru lucrare este de 1.8 milioane lei. De peste 5 ani, imobilul a fost decopertat și se află schele în jurul construcției

Pentru o fostă celebră casă boierească, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a depus, la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), proiectul de consolidare a monumentului istoric. Este vorba despre Palatul Beldiman care va fi reabilitat și restaurat. Pentru imobilul unde acum funcționează Palatul Copiilor, valoarea totală estimată pentru această lucrare este de 1.8 milioane lei. Deja, Inspectoratul Școlar Județean a trecut de etapa caietului de sarcini pentru atribuirea contractului de prestări servicii în vederea efectuării unei Expertize Tehnice pentru consolidarea Corpului B al Palatului Copiilor.

Monument istoric, Palatul Beldiman din Iași va fi reabilitat și restaurat

Sediul Corpului B al Palatului Copiilor Iași, cunoscut de către ieșeni drept Palatul Beldiman, este o clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) la poziția 1.225, având cod LMI IS II-m-B-04032. De-a lungul timpului, Palatul Beldiman a îndeplinit pe rând funcția de casă boierească, casă de locuit cu spațiu comercial la parter, cămin și instituție publică. Folosința actuală a imobilului este sediu al Palatului Copiilor Iași, Corp B, Destinație care se va păstra și în urma consolidării. Suprafața construită actuală este de 549,07 metri pătrați, iar suprafața desfășurată este de 1098,14 metri pătrați.

„Avem depus și aflat în faza de analiză a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, proiectul 356/13.08.2020, cu 271 din 30.01.2019. Obiectivul este «Consolidarea Corpului B al Palatului Copiilor Iași din strada Gheorghe Săulescu nr.10». Numărul acestuia este 346/2019. Se află în faza de proiect tehnic. Proiectant este Gabriela Smărăndița Gâlea, elaborator S.C. Neo Cons S.R.L. Regimul de protecție este: IS-I-s-A-03504, Centru istoric și Curte Domnească, IS-II-m-B-04032 Casa Beldiman, azi Clubul Copiilor, municipiul Iași, Str. Săulescu 10.

Clădirea este un monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului

Clădirea, fostă casă boierească, este monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului prin caracterul său eclectic, fiind prezente și numeroase elemente decorative de inspirație barocă și gotică. Construcția existentă are structura de rezistență realizată din cărămidă, planșee din beton și lemn, iar fundațiile sunt din piatră. Începând cu anul 1974, clădirea îndeplinește funcția de Clubul Copiilor Iași. Acțiunea cumulată a evenimentelor excepționale petrecute pe parcursul existenței edificiului, cel puțin un incendiu și mai multe cutremure puternice care au culminat cu cel din 1977, dar și acțiunea factorilor de mediu și-au lăsat puternic amprenta asupra clădirii. De peste 5 ani, imobilul a fost decopertat și se află schele în jurul construcției. Casa Beldiman riscă să se degradeze iremediabil dacă nu se va demara urgent procesul de reabilitare și de consolidare. De-a lungul anilor, aici s-au derulat activități pentru copii și tineri la arheologie, telecomunicații sau robotică.

Adauga un comentariu