Local

Faliment răsunător! Cunoscută rețea de chioșcuri stradale din Iași, închisă după ce patronii nu au mai plătit nici facturile la utilități. Primăria Iași și partenerii de afaceri trebuie să recupereze 3 milioane de euro

Publicat: 27 apr. 2020

Compania care administrează una dintre cele mai cunoscute rețele de chioșcuri stradale din Iași s-a îngropat în datorii de 3 milioane de euro după ce nu a mai plătit taxele și impozitele locale, facturile către partenerii de afaceri, dar nici măcar facturile la utilități. Pentru a recupera banii, autoritățile fiscale au pus sub sechestru bunurile SC Tutun și Ziare SRL Iași, însă aceasta mai are în patrimoniu doar câteva autoturisme și chioșcurile propriu-zise, care au fost ridicate de pe străzi. Firma care a avut peste 40 de angajați a raportat brusc datorii de 12 milioane lei după aproape 10 ani de activitate

Poate cea mai cunoscută rețea de chioșcuri stradale din Iași a fost închisă complet după ce firma SC Tutun și Ziare SRL Iași a raportat brusc datorii de 12 milioane de lei. Pentru că nu a plătit taxele și impozitele locale vreme îndelungată, Primăria Municipiului Iași, prin primar, a solicitat intrarea în insolvență a Tutun și Ziare SRL Iași, cu sediul în strada Bălții din oraș.
Inițial, cererea a fost făcută de municipalitatea ieșeană din cauza unor datorii de 280 de mii de lei și s-a trecut la identificarea bunurilor din patrimoniul firmei, însă au fost găsite inițial doar niște autoturisme Dacia Logan.

„În motivarea cererii, creditorul a arătat că debitorul înregistrează datorii la bugetul local în sumă totală de 287.278 lei reprezentând impozit mijloace de transport, taxă de salubrizare, taxă folosință teren, taxă judiciară de timbru, majorări de întârziere. În vederea recuperării acestor sume, organul fiscal a întreprins toate măsurile de executare silită, însă nu s-au găsit în patrimoniul firmei bunuri imobile, nu s-au depistat conturi care să fie valorificate pentru acoperirea creanței, iar prin valorificarea bunurilor mobile (autoturisme) nu s-ar obține fonduri suficiente pentru stingerea creanței”, se arată în dosarul de insolvență al SC Tutun și Ziare SRL Iași.

Doar chioșcurile au mai rămas în patrimoniul firmei, iar acum sunt vândute

De precizat faptul că, dacă în anul 2016, datoriile companiei ajungeau la 2 milioane de lei, acestea au crescut brusc în anul următor, la 12,4 milioane de lei. Totodată, în această perioadă, toți angajații companiei au fost concediați. Asta se întâmplă în condițiile în care SC Tutun și Ziare SRL Iași a avut cifre de afaceri anuale de 1-2 milioane de euro până în urmă cu doi ani.

Compania de practicieni în insolvență Specialists Trust Insolvency SPRL este cea care se ocupă de lichidarea bunurilor, iar pentru a acoperi cât mai mult din datoriile de aproape 3 milioane de euro, au fost scoase la vânzare absolut toate bunurile firmei, inclusiv chioșcurile care au fost ridicate deja de pe străzi în marea lor majoritate.

„Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei SC Tutun și Ziare SRL Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălții, nr. 6, chioșcuri ziare dezafectate – 10.906,00 lei; utilitare dacia Logan – 10.230,00 lei. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar”, se arată în anunțul făcut de SC Tutun și Ziare SRL Iași.

Administratorul firmei din Iași este un anume Ionuț Biciaga. Acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediției, însă rețeaua de ziare i-a fost predată în urmă cu mai mulți ani de către Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut om de afaceri din Constanța, apropiat al lui Nicușor Constantinescu și al lui Radu Mazăre.

Comentarii
Adauga un comentariu