Titlurile zilei

Familia Fiterman, tun imobiliar în zona Galata! Pe aproape 1 hectar de teren, blocuri de locuințe colective. În zonă au fost construite numai case. Investitorul: „Vreți să cumpărați?” – FOTO

Publicat: 25 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Familia Fiterman tun imobiliar în zona Galata Pe aproape 1 hectar de teren blocuri de locuințe colective. În zonă au fost construite numai case. Investitorul Vreți să cumpărați - FOTO
Solomon și Mara Fiterman vor să construiască blocuri de locuințe colective în zona Galata

Fondatorii rețelei medicale Arcadia vor să construiască un cartier de locuințe colective în zona Galata. Sunt propuse blocuri cu 4 etaje, pe un amplasament unde au fost construite deja locuințe individuale cu regim mic de înălțime. Investitorii spun că nu au ajuns la o variantă finală

Familia Fiterman, cea care controlează rețeaua medicală Arcadia din Iași, încearcă să rotunjească averea personală cu un proiect imobiliar major în cartierul Galata din municipiu. Fondatorii Arcadia, Solomon și Mara Fiterman, dețin în zona menționată trei parcele de teren cu o suprafață totală de 12.118 metri pătrați. Afaceriștii vor să valorifice terenul printr-un proiect imobiliar major ce implică construirea mai multor locuințe individuale cuplate, dar și locuințe colective cu regim mediu.

Asta înseamnă că se pot construi blocuri ce nu pot depăși regimul de înălțime de P+4. Recent, proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) formată din arhitecți, organizată la nivelul Primăriei Iași. Arhitecții au hotărât ca, deocamdată, proiectul să fie analizat într-o ședință ulterioară. Amplasamentul este identificat în zona străzilor Văleni și Podișului. Noul cartier nu poate depăși un procent de ocupare a terenului de 30 – 35 la sută.

Dan Fiterman: „Vreți să cumpărați?”

Solomon Fiterman nu a putut fi contactat de reporterii BZI, însă fiul acestuia, Dan Fiterman, a explicat că proiectul nu a ajuns într-o variantă finală. Din discuția cu omul de afaceri, rezultă că se ia în calcul avizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), urmând ca proiectul să fie vândut pe parcele după eliberarea autorizației de construire.

„Vreți să cumpărați? Sunt mai multe posibilități. Imediat ce vom avea o variantă finală, o să fie făcut public. Nu este nicio grabă”, a precizat Dan Fiterman, care a preluat majoritatea afacerilor deținute de familie.

Dan Fiterman administrează restaurantul și hotelul Little Texas de pe Moara de Vânt, clinicile Arcadia de pe strada Sărărie și Cicoarei. În proprietatea familiei se mai află clădirea unde a funcționat Starea Civilă de pe strada Agatha Bârsescu, dar și clădirea Gelsor din zona Canta. Din producția de medicamente, Fiterman Pharma a înregistrat, în 2020, o cifră de afaceri de 189,6 milioane de lei, aproape 40 de milioane de euro. Familia Fiterman nu este străină de scandaluri, mai ales în ceea ce privește activitatea spitalului Arcadia.

În zona Galata și-au anunțat prezența și alți investitori

Totodată, doi afaceriști care dețin societatea Novacorp Estates SRL, cu sediul social în județul Vaslui, au obținut în luna august 2021 un certificat de urbanism eliberat de Primăria Iași, pentru construirea unui bloc de locuințe colective, lângă Aleea Iftimie Bîrleanu, cu acces dinspre Aleea Strugurilor, zona Galata.

În această afacere, Cătălin Ioan Popa deține 95 la sută din părțile sociale, iar Ionel Sandu deține 5 la sută. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) avizat de Consiliul Local în 2019 prevede construirea unor locuințe colective pe o suprafață de 1,6 hectare. Atunci, proiectul era înregistrat pe societatea Miroslava Development, deținută de afaceristul Eusebiu Siminiceanu. Ulterior, o parte din terenuri a fost transferată pe societatea Novacorp Estates SRL. Indicatorii urbanistici permit construirea de imobile cu regimul de înălțime S+P+2. Terenul se află la granița cu comuna Miroslava, lângă complexul de locuințe ESQ Village, construit de afaceristul Gabriel Ețcu. În aceeași zonă a construit și patronul unei firme de IT, Eusebiu Pal.

Adauga un comentariu