Actualitate

Fantastic! Cum a reusit un muncitor din Iasi sa ajunga directorul unei mari corporatii

Publicat: 05 feb. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fantastic Cum a reusit un muncitor din Iasi sa ajunga directorul unei mari corporatii
1

@ In trei ani a devenit directorul restaurantului american unde debarasa mesele dupa terminarea studentiei @ Ajuns intre timp seful filialelor din Moldova ale unui lant de restaurante, directorul este o imbinare stranie a corporatismului si socialismului, el fiind consilier local pe listele PSD

De la inceputul anilor 2000 a ajuns directorul filialei iesene al uneia dintre cele mai cunoscute corporatii din lume. Initial, isi incepuse activitatea ca simplu angajat. Intre timp a intrat si in politica, ajungand sa fie unul din consilierii locali ai Iasului. Corporatist de meserie, s-a inrolat totusi in PSD. „Viziunea mea socialista se impaca foarte bine cu activitatea de la firma”, declara Marius Aur, directorul Mc Donald’s Iasi.

Marius Aur este la 43 de ani manager al lantului de restaurante din regiunea Moldovei. A ajuns in aceasta functie dupa ce a inceput de jos, dupa cum spune el. Originar din Craiova, dar cu radacini la Tecuci, Marius Aur a absolvit Facultatea de Textile la Iasi, unde, dupa ce a inceput cu debarasatul meselor la primul Mc din Iasi, a ajuns director de restaurant.

Citeste si: Ieseanul cu mii de „victime” la activ! Niciun patron de firma nu-si doreste sa-l intalneasca

„Sunt nascut in 1971 la Craiova. Familia mea are origini la Tecuci si s-a mutat. Sunt in Iasi dinainte de 1989. Aici am absolvit si Facultatea de Textile. In timpul facultatii am fost sef de camin in T14. Angajarea aici a venit dupa ce am gasit un anunt intr-un ziar. Se faceau recrutari. Am dus un CV si m-am angajat in 1998, practic inainte de deschiderea primului McDonald’s la Iasi. Director am devenit dupa trei ani, timp in care am trecut prin toate etapele. Asa e la noi. Incepi de jos si ai sanse sa promovezi. Asa erau vremurile atunci. A existat o crestere a volumului de activitate in cadrul firmei, se deschideau filiale noi si era nevoie de oameni. Eu am promovat, asa cum au facut-o si altii”, isi aminteste Marius Aur.

Ca sa ajungi director, trebuie sa absolvi „hamburger-ologia”

In acest moment, un angajat al restaurantului fast-food câstiga la angajare circa 1.000 de lei. Modelul corporatist de functionare al firmei ofera angajatilor, spun sefii fast-food-ului, sansa unei cariere, a unor beneficii, dar si flexibilitate. Salariul propriu-zis este undeva la 50-60 de procente din veniturile lunare, restul fiind completat de beneficii. Un proaspat angajat are, teoretic, sansa de a ajunge director de restaurant intr-un interval de doi-patru ani, perioada in care trebuie sa faca un training de circa 2.000 de ore de cursuri practice si teoretice. Stagiul de pregatire al unui manager de restaurant McDonald’s se termina la Universitatea Hamburger, o institutie organizata ca o facultate, reprezentand in fapt un „Harvard al industriei fast-food”. În prezent, Universitatea Hamburger are campusuri în Oak Brook, Tokyo, Londra, Sydney, Munchen, Sao Paolo si Shanghai. În China, de exemplu, rata de acceptare la Universitatea McDonald’s Hamburger este cu 1% mai scazuta decât la multe dintre universitatile de prestigiu.

Citeste si: Un nou McDrive in Pacurari

Averea corporatistului: familia, un teren, o vila si un Logan

Marius Aur este in acest moment la primul mandat de consilier local pe listele PSD. Corporatist cu state vechi, a intrat in PSD pentru ca avea prieteni in acest partid. „Am intalnit oameni cu aceleasi idei si viziuni. M-a atras spre socialism ideea de intrajutorare a celor nevoiasi. In PSD  sunt «cu acte» de 10 ani, ca simpatizant am participat la actiuni ale partidului de 12-13 ani. In calitate de consilier local, fac parte din Comisiile de Urbanism si Mediu. Cum se impaca socialismul cu corporatismul? Fara nicio problema. Activitatea de la firma e una, politica e alta. Imi fac timp pentru ambele, ma trezesc de dimineata”, a spus Marius Aur. Desi salariile managerilor de restaurant sunt confidentiale, in cazul lui Marius Aur acest detaliu a fost facut public atunci cand a devenit consilier local pe listele PSD. Marius Aur a ajuns director pe regiune si castiga anual circa 85.000 de lei, lunar ridicand un venit de circa 7.000 de lei. Directorul are o masina personala un Logan. „Fiecare este cu potenta lui financiara si placerile lui. Asa am decis atunci cand am luat-o prin 2005. O mai foloseste sotia. Eu am la dispozitie masina de la firma”, a declarat Marius Aur. Pe langa masina, Marius Aur detine, impreuna cu sotia, o vila pe strada Sipotel, dar si un teren in Iasi de 330 de metri patrati. In plus, mai are de rambursat un credit de 28.000 $ contractat de la BRD in 2003, scadenta fiind in 2018. Sotia sa, Daniela, lucreaza la Antibiotice, fosta voleibalista la Penicilina.

Citeste si: McDonald’s muta afacerile in Palatul Roznovanu

Adauga un comentariu