Boli si tratamente

Fantosmia, un nou simptom al Covid-19?

Publicat: 06 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fantosmia un nou simptom al Covid-19
Coronavirusul afectează creierul și în special zonele legate de percepția mirosului

Mărturiile pacienților cu coronavirus indică si prezenta unei tulburari ciudate de miros, fantosmia. Știm că virusul afectează creierul și în special zonele legate de percepția mirosului. Deteriorează nervii mici din pasajul nazal. Când pacientul își revine, nervii își reiau funcțiile, dar nu instantaneu

S-au spus multe despre anosmie, un simptom cheie în diagnosticul de Covid-19. Un nou studiu britanic tocmai a arătat că 80% dintre persoanele care au o pierdere bruscă de miros sau gust sunt infectate cu noul tip de coronavirus. Această pierdere – parțială sau completă – este într-adevăr tipică unei infecții cu coronavirus și face posibilă identificarea bolii in afara altor simptome mai clasice, precum tuse, febră sau dificultăți de respirație.

Dar o altă tulburare a mirosului ar putea alerta și pacienții și medicii. Este vorba despre fantosmia, adică simtirea de mirosuri neplăcute, care nu există. Aceste halucinații olfactive ar putea fi un simptom al infecției cu coronavirus. De câteva luni, mărturiile pacienților care împărtășesc aceste „parfumuri imaginare”, resimțite timp de de câteva minute, sunt tot mai dese, potrivit Femme Actuelle. Și uneori chiar și atunci când pacienții au fost declarati vindecați de câteva săptămâni.

Știm că virusul afectează creierul și în special zonele legate de percepția mirosului. Deteriorează nervii mici din pasajul nazal. Când pacientul își revine, nervii își reiau funcțiile, dar nu instantaneu: tocmai această recuperare treptată este cea care provoacă această denaturare a mirosului, care poate dura câteva săptămâni. Din fericire, aceasta nu ar fi ireversibila. Intervievat de Daily Mail, Carl Philpott, profesor la Norwich School of Medicine (Marea Britanie), a explicat că reeducarea receptorilor de miros este posibilă la persoanele cu această afecțiune. Este un fel de fizioterapie, care implică mirosirea de arome diferite, în fiecare zi, pentru a vă reabilita acest simt.

Adauga un comentariu