Local

Fără reacții adverse post-vaccinare împotriva coronavirus în Iași. A treia tranșă de vaccin este așteptată de DSP Iași până pe data de 10 ianuarie 2021

Publicat: 06 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fără reacții adverse post-vaccinare împotriva coronavirus în Iași. A treia tranșă de vaccin este așteptată de DSP Iași până pe data de 10 ianuarie 2021
Medic vaccinat împotriva coronavirus

Vaccinarea anti-COVID-19 continuă în cele 22 de centre de vaccinare din unitățile medicale ieșene conform planificării. Până în prezent nu a fost raportată către DSP Iași nicio reacție adversă în rândul cadrelor medicale imunizate împotriva noului coronavirus. A treia tranșă cu doze de vaccin este așteptată la Iași la finalul acestei săptămâni

Aproximativ 1.000 de cadre medicale au fost vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 în județul Iași până pe data de 5 ianuarie 2021. La Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași nu a fost raportat niciun caz de reacție adversă din partea reprezentanților centrelor de vaccinare. Planificarea din aceste centre este respectată cu grijă, pentru ca dozele de vaccin să nu fie irosite. Astfel, dacă un cadru medical nu se poate vaccina, este înlocuit de un alt doritor pentru ca în fiecare zi să fie imunizate un număr de persoane multiplu de cinci. Reprezentanții DSP Iași se așteptă ca cea de-a treia tranșă să ajungă în perioada 9-10 ianuarie 2021.

La Spitalul Militar din Iași, devenit centru de recepție și stocare pentru regiunea de Nord-Est a țării, au ajuns pe data de 30 decembrie 2020 circa 25.350 de doze. Aceasta a fost a doua tranșă ajunsă la Iași, după ce prima a fost distribuită direct pentru vaccinarea celor 260 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Ieri, 5 ianuarie 2021, la Spitalul Militar mai erau depozitate circa 18.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Reprezentanții spitalelor ieșene devenite centre de vaccinare nu au raportat apariția unor reacții adverse

Până ieri, 5 ianuarie 2021, au fost vaccinate aproximativ 1.000 de cadre medicale din cele 23 de centre din județul Iași. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași spun că de la începutul campaniei, de pe data de 27 decembrie 2020, și până în prezent, nu li s-a adus la cunoștiință despre apariția unor reacții adverse. Ba mai mult, campania de vaccinare se desfășoară în condiții bune, conform planificării, fără situații neplăcute. În Iași sunt organizate 23 de centre de vaccinare pentru personalul din spitale și 31 pentru populația din celelalte categorii. Începând cu acest an au mai rămas de vaccinat cadrele medicale din 22 de centre. Asta după ce la finalul lunii decembrie 2020 s-a finalizat administrarea primei doze de vaccin în rândul personalului medical din centrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

„Nu a fost raportat până astăzi (n.r.- 5 ianuarie 2021) niciun caz de reacție adversă la vaccinul anti-COVID-19. În cursul acestei dimineți am discutat cu reprezentanții spitalelor unde s-au organizat centrele de vaccinare și totul decurge normal, conform planificării. Concret, nu au fost probleme nici în ceea ce privește organizarea, în unele centre s-a realizat și mai repede vaccinarea unui număr de doritori. Pentru zona de Nord-Est a țării mai sunt astăzi un număr de 18.000 de doze de vaccin depozitate la Spitalul Militar. La finalul acestei săptămâni, sâmbătă sau duminică, credem că va ajunge cea de-a treia tranșă de vaccin pentru regiunea de Nord-Est”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

O asistentă medicală a avut o reacție adversă după vaccinarea împotriva COVID-19

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost vaccinate cu prima tranșă de vaccin. Este vorba despre 260 de persoane imunizate începând cu a treia zi de Crăciun a anului 2020. Dintre acestea, un singur cadru medical a prezentat o reacție adversă imediat după administrarea vaccinului. A fost o asistentă medicală care a avut frison și care a primit ca tratament medicamentul Paracetamol.

„Din cele 260 de cadre medicale vaccinate la finalul lunii decembrie 2020, a fost doar o asistentă care a avut o reacție de intensitate medie. Nu se știa alergică. După vaccinare a avut un frison pentru care i s-a administrat Paracetamol și imediat reacția a fost tratată. Din fericire, nu au mai fost astfel de situații și am reușit să vaccinăm toate persoanele pe care ni le-am propus. Recomand în continuare vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție”, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Reacțiile adverse care pot apărea după vaccinarea împotriva coronavirus

În cazul vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente la alte tipuri de vaccin. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Conform prospectului, printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie. Practic, pentru cel puțin 15 minute, orice persoană, imediat după vaccinare, va fi supravegheată de un medic infecționist și un medic de Terapie Intensivă.

În acest fel se poate interveni imediat în cazul apariției reacțiilor adverse, echipa de medici asigurând tratamentul necesar. Serul împotriva noului tip de coronavirus este recomandat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani și care nu suferă de o boală acută. Pentru a se stabili dacă o persoană poate fi sau nu imunizată cu acest ser, se completează anterior un chestionar și se fac analize, după acest triaj respectându-se pașii următori. Concret, orice doritor este înregistrat cu datele personale din buletin, vaccinat și, ulterior, pentru circa 15 – 30 de minute, este monitorizat.

Adauga un comentariu