Titlurile zilei

FEG-ul lui Cristian Stanciu a încasat 1,7 milioane euro din bani europeni! Rețeta financiară a familiei care se folosește de spațiile primăriei pe sume infime

Publicat: 17 iun. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
FEG-ul lui Cristian Stanciu a încasat 17 milioane euro din bani europeni Rețeta financiară a familiei care se folosește de spațiile primăriei pe sume infime
FEG controlat de Cristian Stanciu a încasat circa 1,7 milioane de euro din bani europeni de pe urma unor proiecte de formare profesională

FEG, fundația consilierului județean PSD Cristian Stanciu, a încasat în ultimii ani 1,7 milioane de euro din bani europeni. Proiectele au fost făcute prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, de unde consilierul PSD s-a îmbogățit. Rețeaua FEG s-a întins în toată țara, iar contractele de formare profesională au curs pe bandă rulantă

Unul din cei mai controversați politicieni din Iași a reușit, în ultimii ani, să pună mâna pe o sumă uriașă de pe urma unor proiecte derulate cu fonduri europene. Consilierul județean PSD Cristian Stanciu a încasat circa 1,7 milioane de euro de pe urma cursurilor de formare profesională pe care le derulează prin Fundația Ecologică Green (FEG), o entitate care a pus mâna pe numeroase spații de la Primăria Iași, unde ține aceste cursuri și pentru care plătește sume derizorii.  Stanciu a dat lovitura cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), unde a prins grosul sumelor cu bani europeni.

Fundația FEG, controlată de Cristian Stanciu, a prins 1,7 milioane euro din bani europeni

FEG a prins un contract de finanțare prin ANPCDEFP pe o perioadă de 36 luni și care s-a încheiat în 2019, contract în valoare de 170.375 euro. Un alt contract a fost prins cu aceeași instituție, pentru o perioadă de 34 luni, și care a fost încheiat în octombrie 2019. Despre rezultatele obținute, despre numărul de cursanți care au trecut prin aceste programe nu se știu foarte multe. Cert este că de pe urma acestei finanțări, FEG a luat 154.405 euro. Mai mult, prin ANPCDEF, familia Stanciu a mai luat 181.335 euro pentru un proiect de formare derulat pe 24 luni și încheiat în septembrie 2020. Rețeaua FEG derulează această afacere de ani buni, sumele încasate din fondurile europene fiind de ordinul milioanelor de euro.

Aproape 1 milion de euro de la Ministerul Fondurilor Europene

Iar acele proiecte nu au fost și singurele derulate sub umbrela FEG. Pesedistul din CJ Iași a mai luat 219.971 euro pentru un proiect pe 24 luni și care a fost derulat cu ANPCDEF până în februarie 2021. Prin ANPCDEFP a mai avut un contract de acest gen, în valoare de 146.220 euro, pe o perioadă de 15 luni și care s-a încheiat în noiembrie 2021. Un alt contract a avut o valoare de 4.727.255 lei (956.934 euro) direct cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a fost derulat pe o perioadă de 24 luni și s-a finalizat în septembrie 2021.

„Sunt proiecte cu finanțare europeană derulate de o persoană juridică. Mai multe nu am ce să comentez”, a spus Cristian Stanciu despre derularea acestor proiecte.

De pe urma unor activități de formare profesională, FEG-ul lui Stanciu a încasat și bani de la Primăria Ciurea, condusă de primarul PSD Cătălin Lupu.

Patronul FEG are apartament în București! Și-a împrumutat și firmele

Cristian Stanciu deține un teren în localitatea Corjăuți, județul Botoșani, în suprafață de 6.348 metri pătrați, pe care-l deține din 2003.  Acesta mai are un teren forestier la Bârnova, din 2014, în suprafață de 9.998 metri pătrați, dar și un teren intravilan în Iași de 211 metri pătrați, din anul 2013.  În plus, față de locuințele din Valea Lupului și cea din strada Mihail Sturdza, acesta a beneficiat în 2021 de o moștenire a soției sale, Irina Oana, un apartament în București, de 113 metri pătrați. La capitolul active financiare, acesta a trecut conturi de circa 40 mii lei. În plus, Stanciu i-a împrumutat cu sume consistente propriile firme. Astfel, a acordat peste 236 mii lei (47 mii euro) firma Gloria Clinic SRL și cu alți 6 mii euro Fundația Ecologică Green.

La capitolul datorii, a trecut trei credite către FEG. Toate sunt scadente în cursul acestui an, valoarea totală fiind de 167.655 lei (34 mii euro), dar și un împrumut de 8.500 lei de la CEG Bank. De la CJ Iași, a ridicat aproape 17 mii lei ca indemnizație de consilier județean, iar alți 31 mii lei de la FEG. Soția lui a luat peste 131 mii lei de la FEG, dar și 96 mii lei din consultanță prin PFA-ul pe care îl deține. Astfel, Fundația FEG, controlată de Cristian Stanciu, a încasat circa 1,7 milioane de euro din bani europeni de pe urma unor proiecte de formare profesională.

Comentarii
  • Sincer? Eu citesc in acest articol despre un om, o familie, care a dezvoltat o afacere, o activitate, manageriata/dezvoltata foarte bine, care rezista in timp si are o piata foarte buna. Sunt multi care, desi au bani, habar nu au cum sa-i foloseasca. Sunt un simplu cititor care apreciaza oamenii care reusesc sa faca ceva util in viata , care ajuta si societatea in care traim.

Adauga un comentariu