Titlurile zilei

Femeile din Iași se bat pe această meserie. Pot câștiga și 2.000 de euro pe lună. „Suntem câteva doamne mai îndrăznețe”

Publicat: 29 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeile din Iași se bat pe această meserie. Pot câștiga și 2.000 de euro pe lună. Suntem câteva doamne mai îndrăznețe
Tot mai multe ieșence vor să devină tractorist

Tot mai multe femei din Iași vor să devină tractoriste. Fie pentru că a devenit o meserie bine plătită, fie pentru că agricultorii nu găsesc tractoriști ori că obțin punctaje mari la proiectele europene, ieșencele se înscriu la cursurile organizate de Direcția Agricolă. În ultimii 3 ani, 10 femei au finalizat aceste cursuri

A crescut numărul femeilor din Iași care vor să devină tractoriste. Acestea se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași din diverse motive. Una dintre absolventele cursului de tractorist este Monica Balla. Producătoarea se ocupă împreună cu familia de 5,7 hectare cu lavandă, în comuna Românești, Iași. Spune că cineva trebuia să conducă tractorul și s-a apucat de cursuri, dar nu i se pare dificilă această meserie.

„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie. Cursul a durat vreo 2 luni și din primăvară sunt deja cu atestat de tractorist. Am achiziționat un tractor, model nou. E ca o Dacie nouă (n.r. –zâmbește). Acum, nu facem nimic în câmp, pentru că așteptăm să se oprească ploile. După aceea o să arăm, discuim terenurile, pregătim cultura pentru iarnă. Eu mă urc pe tractor și fac toate lucrările. E la fel ca în orice meserie. Și femeile pot să conducă tractorul”, spune Monica Balla, absolventă a cursului de tractorist organizat de Direcția Agricolă Iași.

Povestea plantației de lavandă din Românești a fost prezentată în edițiile anterioare ale BZI.

Femeile din Iași vor să devină tractoriste

Fie vor să se angajeze în domeniul agricol, ca tractorist, fie au diverse afaceri în agricultură și, pentru că nu găsesc tractoriști, sunt nevoite să învețe să conducă utilajele moderne, fie au nevoie de punctaje mari pentru accesarea fondurilor europene. Sorina Maria Moraru, o altă tânără din Iași ce are atestat de tractorist, spune că vrea să se angajeze în domeniul agricol, de aceea a făcut cursurile.

„Am studii în horticultură și, pentru că eram interesată de partea practică a agriculturii, m-am înscris la cursurile de tractorist. Sunt un pic mai îndrăzneață (n.r. – râde). Eu meșteresc și mașini, uneori mai fac una alta, pentru că îmi place. Am terminat cursul de tractorist, dar nu am condus niciodată. Am permis de categorie D. Cu atestatul de tractorist poți să conduci și tractorul altcuiva. Eu stau în Iași, dar îmi caut un loc de muncă în agricultură și aș îndrăzni să merg pe tractor. Am auzit că se plătește bine un tractorist și, chiar dacă e femeie, părerea mea e că poate să conducă un tractor. Eu am fost cu mai multe cursante. Suntem câteva doamne mai îndrăznețe în ale agriculturii”, spune Sorina Maria Moraru.

Povestea unui tractorist din Iași a fost prezentată în edițiile precedente ale BZI.

Sorina Moraru: „În domeniul agricol sunt oportunități”

Ieșeanca spune că a ales să își schimbe domeniul de activitate pentru că voia să afle mai multe despre mâncarea sănătoasă și agricultura ecologică.

„Eu am 42 de ani și, timp de 15 ani, am muncit în confecții. Apoi am ales să studiez agricultura pentru că mi-am dat seama cât de importantă e mâncarea și de aceea m-am gândit să îmi schimb domeniul. Am vrut să știu mai multe despre mâncarea sănătoasă. Am ajuns să evit să mai cumpăr din piață, pentru că țăranul agricultor fără școală prea multă folosește substanțe chimice, în mod necontrolat. De aceea uneori cumpăr din supermarket, pentru că e nevoie să știm, dacă tot ingerăm substanțe chimice, măcar ce cantitate consumăm. În domeniul agricol sunt oportunități, dar trebuie să ai timp să te ocupi de ele. Eu am un copil mic și e mai dificil să am un program complet. Am finalizat și un internship, iar acum sunt studentă la master. Am făcut și curs de inspector de resurse umane. Am zis că îmi iau mapa și merg din ușă în ușă să caut un loc de muncă (n.r. – râde)”, mai spune Sorina Maria Moraru, absolventă a cursului de tractorist.

Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie. Femeile din Iași, dar nu numai, care vor să se înscrie la cursurile de tractorist pot cere informații de la Direcția Agricolă, următorul curs fiind programat în luna octombrie 2022.

Adauga un comentariu