Economic Local

Fermele de familie din Iași, finanțate cu 150.000 de euro de AFIR. Proiectele depuse de ieșeni presupun investiții în sere cu legume, ferme zootehnice și vegetale

Publicat: 06 mart. 2021
Sediul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est
Fermierii din Iași care vor să dezvolte micile ferme de familie au accesat fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro, în cadrul PNDR 2014-2020. Ultimele sume ce vor fi virate în conturile fermierilor în această perioadă sunt către micile ferme de familie, fiecare beneficiar primind de la AFIR 15.000 de euro

Fermierii din Iași vor investi noi fonduri europene de la AFIR în micile afaceri de familie din mediul rural. Agricultorii au depus proiectele în cadrul submăsurii 6.3 – „Dezvoltarea micilor ferme de familie” – , în perioada 2019-2020. Fiecare fermier din Iași va încasa fonduri nerambursabile în valoare de 15.000 de euro

Noi plăți vor fi efectuate către agricultorii din Iași care au solicitat fonduri europene pentru dezvoltarea micilor afaceri de familie din mediul rural. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a demarat plățile către proiectele de finanțare depuse de ieșeni, în cadrul submăsurii 6.3, eligibile la plată. Banii vor fi investiți în ferme zootehnice, vegetale și în serele cu legume, din mediul rural. Submăsura 6.3 este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din toată țara, punctajul fiind unul ușor de atins.

În anul 2019 au fost depuse cele mai multe proiecte în cadrul sesiunii de finanțare deschise de AFIR, fondurile disponibile fiind epuizate înainte de termen. Micile ferme de familie din Iași au fost finanțate cu jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile. De asemenea, în anul 2021 AFIR a plătit către beneficiarii din Iași fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro, către beneficiarii din regiunea Nord-Est, și 2 milioane de euro, către fermierii din Iași.

AFIR va plăti fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 150.000 de euro

Pe lângă banii pentru fermele de familie finanțate de AFIR în acest an, și tinerii fermieri vor primi fondurile europene pentru proiectele selectate la finanțare, aproximativ 300.000 de euro. Atât investitorii privați, cât și beneficiarii publici din Iași au primit în anul 2020 fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro. Cele mai mari proiecte finanțate de AFIR în anul precedent sunt cele depuse de antreprenorii din domeniul panificației sau zootehniei, care vor investi între 2 și 5 milioane de euro în afaceri de succes, demarate cu fonduri europene. Alte proiecte cu valori mari, finanțate de AFIR, sunt cele pentru înființarea unei plantații cu aluni, proiect care valorează 330.000 de euro.

Utilajele agricole ce vor fi achiziționate de ieșenii care au primit banii în anul 2020 sunt cuprinse între 200.000 de euro și 400.000 de euro, fiecare. De asemenea, sume importante au fost acordate fermierilor din Iași care au solicitat anul trecut rambursarea primelor de asigurare a culturilor. Agricultorii au depus 231 de cereri în valoare de 239.000 de euro, banii fiind deja în conturile fermierilor. Cea mai mică sumă acordată de AFIR pentru un proiect din Iași este în valoare de 10.000 de euro.

Tinerii din diaspora care revin în Iași și vor să deschidă afaceri cu ajutorul fondurilor europene pot depune proiecte la AFIR

Tinerii din Iași care muncesc în străinătate pot solicita finanțare europeană nerambursabilă, dar și tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot primi fonduri.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/. Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, până la data de 4 mai, ora 16:00. Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri„.

Adauga un comentariu