Prima pagină » National » Fermierii din Iași au cerut subvenții pentru 16.000 de hectare de teren agricol
Fermierii din Iași au cerut subvenții pentru 16.000 de hectare de teren agricol

Fermierii din Iași au cerut subvenții pentru 16.000 de hectare de teren agricol

26 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în National

Fermierii din Iași au solicitat subvenții pentru 16.000 de hectare de teren agricol în campania de depunere a cererilor unice de plată. APIA primește cererile până pe 15 mai 2022, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro.

Fermierii din Iași au depus în perioada 1-22 martie 2022 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) 4.984 de cereri, prin care solicită subvenții pentru 15.590 de hectare. Completarea cererilor de plată se realizează accesând site-ul www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a folosirii aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia, care poate fi accesat prin butonul ”Asistență”.

Fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată, chiar dacă au terenuri în mai multe localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot depune cererea de plată cu semnătură electronică. Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată se transmit prin mijloace electronice. În anul 2021 au fost depuse 17.000 de cereri pentru o suprafață de 280.000 de hectare exploatate în județul Iași.

Fermierii din Iași care cer subvenții sunt responsabili de corectitudinea actelor depuse

Fermierii din Iași care solicită subvenții trebuie să verifice, împreună cu Primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită Primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată. Adeverințele pentru schemele din sectorul zootehnic sunt emise de asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei/Oficiul Județean pentru Zootehnie.

Fermierii care au animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/ corectate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) de medicul veterinar concesionar. Aceștia trebuie să se adreseze centrului APIA pentru a completa declarația sectorului zootehnic în aplicația dedicată, înainte de accesarea IPA online. Campania de depunere a cererilor unice de plată se desfășoară în fiecare an în perioada 1 martie-15 mai.

Agricultorii ieșeni primesc ajutorul național tranzitoriu

În această perioadă, pe lângă campania APIA de depunere a cererilor unice de plată, fermierii primesc și ajutorul național tranzitoriu (ANT) pentru sectorul vegetal și zootehnic. Până în prezent s-au făcut plăți în valoare de 5.871.926 de lei pentru sectorul vegetal și zootehnic. Astfel, agricultorii care au teren arabil au încasat 2.528.172 de lei. Ajutorul național tranzitoriu plătit cultivatorilor de sfeclă din Iași este în valoare de 329.506 lei.

În ceea ce privește sectorul zootehnic, pentru specia bovine-sector lapte, APIA a plătit 1.613.563 de lei, pentru sectorul caprine-117.641 de lei și ovine-908.739 de lei. Specialiștii APIA le recomandă fermierilor să verifice conturile pentru că s-a plătit o parte din banii solicitați în anul 2021. Fermierii din Iași ar trebui să mai primească subvenții în valoare de aproximativ 5 milioane de euro până la finalul lunii iunie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`