Economic Local

Fermierii din Iași au semnat contractele cu ANIF. Apa livrată agricultorilor va fi gratuită și în acest an

Publicat: 12 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au semnat contractele cu ANIF. Apa livrată agricultorilor va fi gratuită și în acest an

În această perioadă, agricultorii din județ se pregătesc pentru lucrările de primăvară, dar se asigură că vor avea suficientă apă pentru irigat. De aceea semnează contractele cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare- Filiala Moldova. Până în prezent au fost semnate contracte pentru irigarea unei suprafețe de 30.980 de hectare. Din această suprafață, 25.590 de hectare reprezintă suprafața contractată de OUAI-uri (Organizații ale Utilizatorilor de Apă) din județ.

„Se semnează contractele în continuare. Vor mai fi aproximativ 2.000 de hectare de contractat pentru a fi aceeași suprafață ca anul trecut. De obicei, în luna mai se finalizează contractările”, a declarat Ionel Grosu, directorul ANIF- Filiala Moldova.

Sistemul de irigații modernizat va fi utilizat în această primăvară

Directorul instituției susține că lucrările la SPA Sud- Soloneț sunt în grafic.

„La sfârșitul lunii aprilie vor fi finalizate lucrările. Constructorii trebuie să mai facă 2.200 de metri de canal. Eu verific o dată la două zile lucrările. Au fost suspendate o perioadă scurtă atunci când au fost temperaturi cu minus”, mai spune Ionel Grosu.

Suma totală ce va fi investită în sistemul de irigații din județ depășește 15 milioane de euro. Investițiile vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Sistemele de irigații vor fi funcționale, la nivelul județului, pe o suprafață de aproape 38.000 de hectare. Agricultorii din județ vor primi în mod gratuit apa pentru irigații. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF.

Noi proiecte europene pentru modernizarea sistemului de irigații

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași, pentru că doar așa se pot atrage fonduri europene sau investiții de la bugetul de stat. Anul acesta va fi deschisă o nouă sesiune de depunere a proiectelor europene pentru obținerea finanțărilor nerambursabile.

„În luna aprilie pot depune proiectele. OUAI Țuțora și Tabăra Nouă vor depune proiecte. Ne-au solicita avizele, a fost o întâlnire cu fermierii de la Gorban pentru înființarea OUAI Gorban ce deservește plotul SPP 7 SUD, pe o suprafață de 1.400 de hectare. Apa va fi livrată din canalul Jijia Veche”, a mai spus Ionel Grosu.

Valoarea unui proiect european este de aproximativ un milion de euro.

Adauga un comentariu