Economic Local

Fermierii din Iași care au depus proiecte în cadrul grupurilor de acțiune locală au primit fonduri europene în valoare de 300.000 de euro! Banii i-au investit în ferme zootehnice, sere cu legume și afaceri din domeniul non-agricol

Publicat: 20 nov. 2021
Sere cu legume
Fermierii din Iași care au solicitat fonduri europene în cadrul GAL (grupuri de acțiune locală)-urilor au primit de la AFIR 300.000 de euro. Beneficiarii au investit banii primiți în ferme zootehnice, sere cu legume și afaceri din domeniul non-agricol

Fermierii din Iași care au solicitat fonduri europene în cadrul GAL (grupuri de acțiune locală)-urilor au primit de la AFIR 300.000 de euro. Beneficiarii au investit banii primiți în ferme zootehnice, sere cu legume și afaceri din domeniul non-agricol. Ieșenii au încasat între 15.000 și 80.000 de euro, pentru fiecare proiect eligibil la finanțare

Ieșenii care au depus proiecte în cadrul grupurilor de acțiune locală (GAL-uri) au primit de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor (AFIR), în anul 2021, fonduri europene în valoare de 300.000 de euro. Beneficiarii din Iași au înființat afaceri de succes în sectorul zootehnic, vegetal sau cel non-agricol. Aceștia au primit fonduri nerambursabile cuprinse între 15.000 și 80.000 de euro, pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. Dacă unii ieșeni au modernizat serele cu legume, au mărit efectivul de animale sau au deschis ateliere de croitorie, alții au achiziționat utilaje agricole performante.

GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Noi sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul GAL-urilor vor fi deschise în luna decembrie 2021

Grupurile de acțiune locală (GAL) din Iași, prin intermediul cărora fermierii din comunele arondate acestora solicită fonduri europene, au mai mulți bani la dispoziție pentru potențialii beneficiari, începând cu luna decembrie 2021. Un număr de 6 GAL-uri vor primi de la Uniunea Europeană fonduri suplimentare pentru sesiunile de depunere a proiectelor, în valoare de 1,7 milioane de euro.

De asemenea, un procent de 73 la sută din numărul total de GAL-uri din regiunea Nord-Est au primit noi sume pentru a deschide sesiuni de depunere a proiectelor de finanțare. Un număr de 33 de grupuri locale, din cele 45 din regiunea Nord-Est, vor primi noi fonduri în valoare de 30 de milioane de euro, pe care să le distribuie persoanelor din mediul rural care vor să dezvolte afaceri de succes. Ieșenii au obținut deja aproximativ 1,3 milioane de euro pe care le-au investit în ferme zootehnice, sere cu legume și ferme apicole. Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea a doi tineri fermieri care au investit banii europeni în afaceri de succes.

Fondurile alocate sectorului non-agricol s-au epuizat în 5 zile

Interesul pentru fondurile europene este unul ridicat, fiind epuizate în numai 5 zile de la deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4, din domeniul non-agricol. Din Iași au fost depuse 22 de cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro, în cadrul submăsurii 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Alocarea stabilită de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) a fost de 100 de milioane de euro, iar fondurile disponibile pentru depunere au fost în valoare de 150 de milioane de euro. De asemenea, fondurile europene alocate submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale – s-au epuizat tot în 5 zile. Din Iași au fost depuse 67 de proiecte, în valoare de 4,1 milioane de euro.

Adauga un comentariu