Economic Local

Fermierii din Iași care vor ajutorul de 1.500 de euro sunt verificați de APIA și Direcția Agricolă – FOTO

Publicat: 25 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași care vor ajutorul de 1.500 de euro sunt verificați de APIA și Direcția Agricolă - FOTO
Fermierii din Iași primesc 1.500 de euro

Direcția Agricolă și APIA Iași verifică, în această perioadă, fermierii care au cerut ajutorul de 1.500 de euro, pentru compensarea pierderilor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Sprijinul financiar este acordat prin schema de ajutor de stat pentru cultivatorii de usturoi și tomate

Producătorii din Iași care au cerut ajutorul financiar de 1.500 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) sunt verificați, în această perioadă, de Direcția Agricolă și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Sumele sunt oferite pentru compensarea pierderilor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Sprijinul financiar este acordat prin schema de ajutor de stat pentru cultivatorii de usturoi și tomate.

Din Iași, în programul Tomata s-au înscris 170 de potențiali beneficiari care vor sprijinul financiar de 1.500 de euro, în schema pentru compensarea pierderilor, dar și cel de 3.000 de euro, din programul Tomata. Cei care cultivă roșii sau alte legume în solarii vor putea accesa sumele în primul și al doilea ciclu de producție. Banii din schema de ajutor de minimis s-au acordat producătorilor agricoli care dețin o suprafață de minim 1.000 mp, spațiu protejat cu legume (HG 846/2023, HG 1569/2022, HG 148/2022, HG 651/2021). Scopul programului este asigurarea aprovizionării pe piață cu legume în perioada de extrasezon, precum și susținerea legumicultorilor.

Fermierii din Iași vor primi un ajutor de 1.500 de euro

Producătorii de usturoi au solicitat ajutorul de 1.500 de euro, dar și cel de 3.000 de euro, acordat în ultimii ani. A crescut interesul ieșenilor pentru subvenția la usturoi. APIA a efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, către centrele județene APIA, iar beneficiarii vor avea banii în conturi în următoarele două zile.

Suma plătită este de 322.571.806,13 lei, fiind acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiarilor din toată țara. Cuantumul ajutorului de stat este de 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scroafe și/sau scrofițe montate, și 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați.

Fermierii din Iași primesc 100 de euro la hectar

Ajutorul de stat destinat crescătorilor de suine s-a calculat prin înmulțirea capacității de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrășat și/sau animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate) cu cuantumul de 100 euro/UVM.

Ajutorul de stat destinat crescătorilor de păsări s-a calculat prin înmulțirea capacității de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcție de categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați, cu cuantumul de 100 euro/UVM. Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordat pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei pentru 1 euro. Fermierii din Iași așteaptă banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cei 100 de euro la hectar.

Fermierii din Iași care vor ajutorul de 1.500 de euro sunt verificați de APIA și Direcția Agricolă.

Adauga un comentariu