Economic Local

Fermierii din Iași care vor subvenția la motorină pot depune cererile până pe 9 august la APIA. Banii vor intra în conturile agricultorilor la finalul anului

Publicat: 26 iul. 2021
O imagine cu un tractor pe un câmp
Ieșenii care au utilizat motorina în agricultură în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2021 pot solicita subvențiile de la APIA până pe 2 august. Subvenția este în valoare de 1,5720 lei / litru și se acordă ca ajutor de stat, sub formă de rambursare

Fermierii din Iași care vor să obțină subvenția la motorină și în anul 2021, trimestrul II, mai pot depune cererile la APIA până pe data de 2 august. Subvenția este în valoare de 1,5720 lei / litru și se acordă ca ajutor de stat, sub formă de rambursare. Banii vor intra în conturile agricultorilor la finalul acestui an

Fermierii din Iași mai pot depune cererile pentru subvenția la motorină, pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie, până pe data de 2 august 2021. Documentele pot fi transmise prin mijloace electronice, dar și pe suport de hârtie, la Centrul Județean APIA, de către administratorul / reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia. La cererea depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), fermierii trebuie să atașeze mai multe documente, precum situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, dar și copiile după facturi / bonuri fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător, pe numele solicitanților.

În 2021, subvenția este în cuantum de 1,5720 lei / litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare. Până în prezent, la APIA au fost depuse 208 cereri pentru trimestrul II, iar, pentru trimestrul I din acest an, au fost depuse aproximativ 600 de solicitări din partea femierilor din Iași care vor subvenția la motorină.

Fermierii ieșeni vor primi în acest an o subvenție în valoare de 1,5258 de lei per litru

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro / 1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Subvenția acordată de APIA este mai mare în anul 2021, comparativ cu 2020, când decontul pentru un litru de motorină a fost de 1,5258 de lei per litru.

Agricultorii ieșeni au primit ajutoare financiare în valoare de 160.000 de lei în anul 2020 pentru motorina utilizată în agricultură și, potrivit specialiștilor din cadrul APIA, numărul solicitanților a crescut în ultimii ani, odată cu modernizarea utilajelor agricole, mai ales din partea fermierilor care cultivă cereale.
Conform celor de la APIA, în 2021, în campania de depunere a cererilor unice pe suprafață prin intermediul cărora se acordă subvenții pentru terenurile agricole și fermele cu animale, au fost depuse 18.800 de cereri pentru o suprafață de 280.000 de hectare.

Alte ajutoare financiare, de la APIA

Alte ajutoare financiare care pot fi obținute de la APIA, tot până la începutul lunii august 2021, sunt cele pentru crescătorii de bovine din Iași, care pot obține ajutorul de COVID-19. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei pe tona de lapte.
Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro. Crescătorii care au exploatații cu minimum 3 bovine pot depune la APIA documentele necesare obținerii ajutorului de COVID-19. Schema de ajutor de stat a fost lansată în luna iulie, în contextul în care sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemia de COVID-19, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest sector economic, potrivit specialiștilor APIA.

Adauga un comentariu