Economic Local

Fermierii din Iași iau măsuri împotriva dăunătorului-fluture la porumb. Ciupercile produse de acesta devin toxice pentru oameni, dar și pentru animale

Publicat: 23 iul. 2020
plantatii de porumb
Fermierii din Iași caută soluții pentru combaterea dăunătorului Helicoverpa armigera, la porumb, recent apărut în zona de Est și Sud-Est a României

Fermierii din Iași se confruntă cu o nouă problemă, după secetă și pandemia de COVID-19, și anume dăunătorul-fluture la porumb Helicoverpa armigera. Agricultorii din Iași care au culturi de porumb trebuie să ia măsuri pentru ca producția să nu fie afectată. Potrivit specialiștilor din domeniul agricol, dăunătorul a apărut în România pentru că sămânța nu a fost tratată corespunzător sau pentru că se importă hibrizi din alte țări

Fermierii din Iași se confruntă cu o nouă problemă, după secetă și pandemia de COVID-19, și anume dăunătorul-fluture la porumb Helicoverpa armigera. Aceștia trebuie să aplice tratamentele pentru ca acest dăunător să nu le distrugă culturile de primăvară. Unul dintre fermierii din Iași care administrează 300 de hectare de terenuri cu această cultură de primăvară susține că are deja probleme cu lipsa apei și va aplica tratamente pentru ca cele 100 de hectare cu porumb să nu fie afectate de dăunătorul apărut din luna iunie 2020 în țară.

Tratamentele care trebuie aplicate pentru combaterea dăunătorului sunt costisitoare și făcute la timp, respectiv în următoarele 5-7 zile

Mircea Rotariu, unul dintre fermierii din Iași  care susține că a avut probleme în anul 2019 cu dăunătorii la diverse culturi, vrea să aplice tratamentele necesare, chiar dacă va cheltui câteva mii de lei pentru a combate dăunătorii.

„M-am interesat și eu pe la alți fermieri ce tratamente trebuie să aplic, o să mai scot niște bani să le cumpăr, cheltui alți bani, dar aia e. Secetă avem, dăunători avem, coronavirus avem, ne mai lipsește ceva ca să ne închidă cu totul. O să am o producție de tot râsul, de 3 tone la hectar. Anul trecut am avut 7 tone de porumb la hectar”, susține Mircea Rotariu.

Emil Teofil Bălteanu, președinte ACCPT Iași: „Apare la porumb cred că din cauza faptului că sămânța nu a fost tratată corespunzător sau pentru că se importă hibrizi din alte țări”

Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Porumb și Plante Tehnice (ACCPT) din Iași, susține că dacă va fi cazul, va aplica tratamentele împotriva dăunătorului Helicoverpa armigera.

„Deocamdată noi, Asociația Cultivatorilor de Porumb și Plante Tehnice din Iași, nu am primit o reacție din partea colegilor de la București și dacă APPR ne va sugera să aplicăm tratamente, o vom face. Dăunătorul apare la porumb cred că din cauza faptului că sămânța nu a fost tratată corespunzător sau pentru că se importă hibrizi din alte țări și, așa cum s-a întâmplat și cu gândacul de Colorado, poate ajunge și la noi în țară”, a declarat Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Porumb și Plante Tehnice (ACCPT) din Iași.

Seceta din anul 2020 înjumătățește producția la porumb a fermierilor din Iași

Președintele ACCPT susține că o mare problemă cu care se confruntă fermierii este lipsa apei din sol. Dacă nu va ploua în următoarea săptămână, producția va fi grav afectată. „Dacă în următoarele 7-10 zile nu va ploua, va fi o problemă la producția de porumb. Noi estimăm o producție de 4 tone la hectar, aproape jumătate față de anul trecut, când am avut o producție de peste 8 tone la hectar”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele ACCPT Iași. Asociația administrează aproximativ 30.000 de hectare din județul Iași.

Dăunătorul Helicoverpa armigera poate provoca pagube mari, iar ciupercile produse devin toxice pentru oameni, dar și pentru animale

Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în aproape toate regiunile țării și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb. De obicei, prima generație a dăunătorului-fluture la porumb  Helicoverpa armigera apare în luna mai-început de iunie, iar la următoarele generații dăunătorul la porumb se hrănește cu mătasea și paniculul plantelor de porumb și intră în interiorul știuleților. Fermierul Mircea Rotariu susține că odată intrate sub pănușe, combaterea larvelor este mai dificilă și mai costisitoare. „Odată intrate sub pănușe, combaterea larvelor devine greoaie și costisitoare. După ce ajung în știuleți, apar niște ciuperci care devin toxice pentru oameni, dar și pentru animale. Nu pot fi consumate”, susține Mircea Rotariu.

Adauga un comentariu