Fermierii din Iași vor investi aproape două milioane de euro, fonduri europene, în procesarea sau marketingul produselor agricole. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR) a publicat o nouă selecție a dosarelor depuse în Submăsura 4.2
Agricultorii din județul Iași vor dezvolta afacerile din mediul rural, cu fonduri europene în valoare de aproape două milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR) a publicat un raport aferent etapei a doua(8 noiembrie-7 decembrie 2021) a sesiunii de primire proiecte din anul 2021 pentru Submăsura 4.2-Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, componenta de sprijin pentru investiții noi, extindere și modernizare în procesarea/marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase(de exemplu mazărea, soia sau fasolea).
În urma procesului de evaluare și selecție a cererilor de finanțare, din cele 24 de proiecte depuse în această etapă, la nivel național, 14 proiecte vor primi finanțare în valoare totală de 12,3 milioane de euro. Trei dintre proiectele depuse au fost neconforme, alte 5 proiecte au fost declarate neeligibile pentru finanțare, iar două din totalul de 24 de proiecte depuse au fost retrase de către solicitanți. În această etapă a sesiunii pragul de calitate a fost de 45 de puncte.
Fermierii din Iași investesc banii europeni în dezvoltarea afacerilor din mediul rural
Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii(IMM-uri) și forme asociative și de 40 la sută pentru alte întreprinderi. În cazul investițiilor colective, intensitatea sprijinului poate crește cu 20 la sută, finanțarea nerambursabilă acordată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală(PNDR), fiind astfel de 70 la sută din valoarea totală eligibilă a investiției.
Valoarea fondurilor europene obținute variază în funcție de tipul de beneficiar și de investiție, astfel: pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/proiect pentru investițiile noi și de 600.000 de euro/proiect pentru modernizare/extindere. De asemenea, solicitanții constituiți ca întreprinderi mijlocii pot accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro/proiect pentru investițiile noi sau de 1.000.000 de euro/proiect pentru modernizare/extindere. Firmele de panificație din Iași se dezvoltă cu ajutorul fondurilor europene.
Drumurile din mediul rural vor fi modernizate cu fonduri europene
Primăriile din Iași au solicitat fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii agricole. În ultima sesiune de depunere a proiectelor, deschisă în anul precedent, în Submăsura 4.3-Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole–au fost depuse 10 proiecte în valoare de 9,9 milioane de euro. Alocarea financiară pentru această sesiune a fost de 104 milioane de euro, fondurile fiind rapid epuizate. Autoritățile locale din regiunea Moldovei, din cele 6 județe, au depus 21 de proiecte, în valoare de 20 de milioane de euro. Sprijinul nerambursabil va fi de 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși un milion de euro pentru un proiect.
Vor fi finanțate investiții în construcția, extinderea și/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme(căi de acces din afara exploatațiilor agricole). O condiție pentru a putea primi finanțarea este ca investiția să fie racordată la un drum existent. De asemenea, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția. Cu ajutorul acestor investiții, agricultorii din Iași vor avea mai ușor acces la fermele lor.