Fermierii din Iași care au depus cererile unice pentru anul 2023 pot solicita și adeverințele de la APIA, necesare obținerii creditelor bancare
Agricultorii ieșeni care vor să mai obțină adeverințele de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), necesare pentru obținerea creditelor bancare, mai pot depune documentele la sediul instituției. Specialiștii din Iași atenționează fermierii că doar cei care au depus cererile unice la APIA în campania derulată anul acesta pot solicita și adeverințele necesare pentru accesarea creditelor bancare.
APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM). Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea de solicitare a subvențiilor, aferentă anului 2023.
Fermierii din Iași pot solicita adeverințele de la APIA
Valoarea creditului va fi de până la 70 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor din Iași care doresc să acceseze credite să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare ce vizează costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Până în prezent au fost eliberate 188 de adeverințe, cu o suprafață de 40.738 de hectare. Creditele obținute de fermierii ieșeni sunt de 70 la sută din suma acordată în cadrul schemei unice de plată (SAPS), respectiv 90 de euro la hectar. Astfel, agricultorii ieșeni pot obține credite în valoare de cel puțin 60 de euro la hectar. Interesul acestora pentru obținerea creditelor bancare a crescut anual.
Controale în fermele din Iași
Campania de depunere a cererilor unice pentru anul 2023 s-a încheiat, fiind înregistrate 16.660 de cereri pentru o suprafață de 277.300 de hectare. O parte din acești fermieri sunt controlați de APIA care derulează, până în octombrie 2023, verificările din fermele din Iași.
Astfel, pe lângă cele două controale făcute în fiecare an, cel clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea, a fost introdus un al treilea tip de control. Acesta este de monitorizare și a început de la depunerea cererii fermierului, prin care se evită suprapunerile și supradeclarările. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de APIA, fiind vorba de peste 200 de persoane.
Chiar și acești fermieri pot solicita adeverințele de la APIA.