Economic Local

Fermierii din Iași pot cumpăra terenuri agricole prin programul Rural Invest

Publicat: 12 apr. 2022
Terenuri agricole
Fermierii din Iași pot solicita împrumuturi sau granturi, prin programul Rural Invest, pentru achiziția de terenuri agricole

Fermierii din Iași pot cumpăra terenuri agricole prin programul Rural Invest. Suma minimă ce poate fi accesată este de 100.000 de lei, iar cererile se depun până la 30 iunie 2022

Programul Rural Invest, derulat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care asigură accesul fermierilor la creditele garantate de stat, este disponibil fermierilor din Iași. Aceștia pot accesa minimum 100.000 de lei, drept ajutor de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi sau ca ajutor de stat sub formă de grant (n.r.- grantul reprezintă o sumă de bani acordată drept finanțare nerambursabilă pentru îndeplinirea unui scop).

Bugetul schemei de finanțare este 530 de milioane de lei. Prin implementarea acestui program se estimează acordarea ajutoarelor de stat unui număr de 4.286 de beneficiari. Rural Invest oferă fermierilor acces la finanțare pentru o serie de investiții precum achiziția de teren agricol sau cea de utilaje agricole. Obiectivul programului este susţinerea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare, precum şi a întreprinderilor din alte domenii care îşi localizează producţia în mediul rural și urban mic, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Fermierii din Iași, asociațiile agricole sau PFA pot cumpăra terenuri agricole

Programul Rural Invest este destinat în primul rând fermierilor. Astfel, beneficiarii eligibili în cadrul acestui program de sprijin sunt operatori economici, fermieri, asociaţii agricole, persoane fizice autorizate, întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în alte domenii decât cel al agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare şi care au realizat investiţii în baza proiectelor de finanţare din fonduri europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cheltuielile eligibile la finanțare sunt achiziția de terenuri agricole, utilaje, echipamente. Banii pot fi utilizați și pentru investițiile pentru dotare/retehnologizare și automatizare pentru beneficiarii din industria alimentară și cei de procesare primară a materiilor agricole pentru obținerea de produse agricole și nonagricole.

Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se emit contracte, este de la data autorizării de către Comisia Europeană a prezentei scheme și până la 30 iunie 2022. Perioada în care se poate efectua plata grantului este de la data autorizării de către Comisia Europeană a prezentei scheme și până la 31 iulie 2024 inclusiv. Ieșenii au cerut ajutoare financiare, în anul 2022, atât în programul IMM Invest, cât și subprogramul Agro IMM Invest.

Ieșenii se mai pot înscrie în programul IMM Invest până la 30 iunie 2022

Interesul pentru acest program, lansat în anul 2020, pentru a ajuta antreprenorii afectați de pandemia COVID-19, a fost ridicat. Numai anul trecut ieșenii au accesat credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat și va ajunge pentru 48.726 de beneficiari, la nivel național.

Plafoanele pentru fiecare categorie de beneficiar în parte au crescut. Astfel, 345.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii. Ajutoare financiare în valoare de 290.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de mărfuri agricole, iar 2,3 milioane de euro sunt acordate pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, dar și în celelalte domenii de activitate eligibile la finanțare. De asemenea, tot în anul precedent a fost lansat și subprogramul Agro IMM Invest, destinat sectorului agricol.

Interesul fermierilor din Iași pentru subprogramul Agro IMM Invest a fost unul ridicat, sute de cereri fiind depuse până în prezent. Fermierii din Iași pot cumpăra terenuri agricole doar dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute în programul Rural Invest.
Adauga un comentariu