Economic Local

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară. Cuantum: 355 de lei/hectar la culturile calamitate integral

Publicat: 02 iun. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară. Cuantum 355 de leihectar la culturile calamitate integral
Fermierii din Iași vor primi despăgubirile de secetă până la finalul anului

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de porumb, floarea-soarelui sau soia, semănate anul trecut. Suma stabilită la hectar este de 355 de lei pentru culturile calamitate integral. În județul Iași sunt peste 30.000 de hectare calamitate. Anul trecut s-au plătit fermierilor despăgubiri în valoare de 20 de milioane de lei pentru culturile de toamnă, afectate de secetă

Agricultorii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia sau mazăre, semănate anul trecut. Suma stabilită la hectar este de 355 de lei pentru culturile calamitate integral. Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30 la sută și până la 100 la sută, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Cuantumul compensațiilor vor fi achitate fermierilor până la finalul anului. În județul Iași sunt peste 30.000 de hectare calamitate. Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea-soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre, la nivel național. Fermierii din Iași spun că suma acordată este prea mică.

„La culturile de primăvară e cel mai grav și primim cei mai puțini bani. Era vorba să se dea 1.000 de lei la hectar. Așa ar trebui să facem și noi când plătim taxele și impozitele. Plătim doar o parte din ele”, susține Ionuț Roșca, fermier din Iași.

Despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară sunt mai mici decât cele solicitate de fermieri

Fermierii din Iași au primit despăgubiri de secetă pentru culturile de toamnă, în valoare de 20 de milioane de lei. Valoarea sprijinului acordat este de 1.500 de lei la hectar, proporțional cu procentul de calamitate. Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, însă doar 20.000 au fost confirmate de specialiștii comisiei ca fiind calamitate. Comisia de evaluare este formată dintr-un inspector al APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), Direcția Agricolă și primăria comunei unde se află terenul.

Fermierii din Iași au cerut mai multe măsuri privind tranzitul cerealelor din Ucraina

Fermierii din Iași au protestat în urmă cu câteva luni, fiind nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au luat măsuri în privința tranzitului de cereale din Ucraina. Aceștia au solicitat separarea în vămile românești a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei, dar și asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.

De asemenea, agricultorii au cerut calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată a aplicarii măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina, dar și suspendarea pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia „De la fermă la consumator”, a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole și renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.

Despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară vor fi virate în conturile beneficiarilor din Iași în mai multe tranșe.

Comentarii
Adauga un comentariu