Prima pagină » Eveniment-Social » Festivalul de Muzică Bizantină a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Evenimentul reunește soliști, formații corale și cercetători din Grecia, Liban, SUA, Regatul Unit și România

Festivalul de Muzică Bizantină a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Evenimentul reunește soliști, formații corale și cercetători din Grecia, Liban, SUA, Regatul Unit și România

14 aug. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În perioada 20-24 septembrie 2023 are loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Evenimentul reunește soliști, formații corale și cercetători din Grecia, Liban, SUA, Regatul Unit și România

Proiectul reprezintă o invitație deschisă tuturor parohiilor din Patriarhia Română, de a se alătura Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, împărtășind iubitorilor Artei Psaltice experiența dobândită, împlinirile, precum și provocările activității liturgice a parohiei în viața comunității.

Soliști, formații corale și cercetători din mai multe țări se reunesc în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină Iași

o poză cu niște persoane care cântă muzică bizantină

Această ediție reunește soliști, formații corale și cercetători din Grecia, Liban, SUA, Regatul Unit și România

Luna septembrie vine cu muzică bizantină și dezbateri pe teme muzicale și duhovnicești. În perioada 20-24 septembrie 2023, Arhiepiscopia Iașilor găzduiește cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunind soliști, formații corale și cercetători din Grecia, Liban, SUA, Regatul Unit și România. Anul acesta, organizatorii și-au propus să abordeze trei arii tematice reunite sub genericul „Toată suflarea să laude pe Domnul – Imnografia și arta psaltică, Cântărețul bisericesc în actualitate și Dimitrie Cantemir 300”.

Iată programul complet al festivalului

o poză cu niște persoane care cântă muzică bizantină

Programul complet cuprinde o serie de activități

Deschiderea oficială cu lansare de carte are loc în data de 20 septembrie, la ora 11.00, în sala „Iustin Moisescu” – Complexul Mitropolitan. De la ora 14.00 până la ora 17.00 are loc un atelier de broderie bizantină ce o are ca și invitat pe Monica-Elena Dumitrescu din Marea Britanie. De la ora 18.00 până la 20.00 are loc o dezbatere politică pe tema „Cântărețul bisericesc în actualitate” cu invitații pr. Ionel Roată (Iași, România), lect. univ. dr. Adrian Sîrbu (Iași, România), conf. univ. dr. Costin Moisil (București, România) și PS Ierotei Petrović (Serbia, online). Moderatorul acestei dezbateri este pr. lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă.

Următoarea zi de festival, 21 septembrie, începe la ora 10.00 cu Masa rotundă „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică răsăriteană cultă”, ce îi are ca invitați pe Kyriakos Kalaitzidis (Grecia), Constantin Răileanu (București, România) și Walter Zev Fedman (SUA, online). Moderatorul este prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță (București, România). De la ora 14.00 până la 17.00 are loc un Atelier de broderie bizantină cu Monica-Elena Dumitrescu (Marea Britanie). La ora 20.00, la Atrium Palas Mall /Grădina Publică Palas are loc un concert de muzică tradițională. Dimitrie Cantemir în sonorități moderne cu invitații

Mihai Toma (București, România) și Grupul mixt „The Ones” (Iași, România).

Vineri, 22 septembrie de la 10:00 la 13:00 are loc un atelier de muzică psaltică – Stilul calofonic de la tehnică la interpretare cu invitatul Dimitrios Galanis (Grecia) în Sala „Iustin Moisescu”. De la 14.00 la 17.00 are loc atelierul cu Monica-Elena Dumitrescu (Marea Britanie), iar de la 20:00 Slujba Privegherii în cinstea Acoperământului Maicii Domnului cu Invitații Dimitrios Galanis și membri ai Corului Bizantin din Patras (Grecia), Corul „Chivotul” al Psalților Catedralei Mitropolitane din Iași (Iași, România), Corul „Sf. Inochentie de la Probota” (Suceava, România). Locația este Catedrala Mitropolitană.

Următoarea zi, mai exact 23 septembrie, începe de la ora 10:00 la 13:00 cu un atelier despre imnografie – Imnografia, sau despre Dumnezeu prin poezie. Pentru partea istorică sunt invitați conf. univ. dr. Maria Alexandru (Grecia), diac. Cornel Coman (București, România), John Boyer (SUA, online), Richard Barett (SUA, online) și Theodhor Peci (Albania, online). Când vine vorba despre partea practică, invitat este lect. univ. dr. Adrian Sîrbu (Iași România). Acestea au loc în Sala „Iustin Moisescu” – Complexul Mitropolitan. De la 20:00 are loc un concert de muzică bizantină psaltică și instrumentală – Toată suflarea să laude pe Domnul! Invitații sunt Ansamblul „En Chordais” (Grecia), Corul Academic „Byzantion” (Iași, România), Mini Byzantion (Iași, România). Acest concert are loc în Sala „Unirii”, Cinema Victoria.

Ultima zi de festival, 24 septembrie 2023, începe la ora 09.30 cu Sfânta Liturghie, iar invitații sunt Marilyn Accaoui Leignel (Liban), Dimitrios Galanis (Grecia), Corul Academic „Byzantion” (România) și Corul „Filomelos” (Onești, România). Aceasta are loc la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Concertul de închidere a Festivalului de Muzică Bizantină are loc tot la Catedrala Mitropolitană din Iași, de la ora 20.00 și îi are invitați pe Marilyn Accaoui Leignel (Liban), Dimitrios Galanis (Grecia), Constantin Lupu (Galați, România) și Grupul isonari – membri ai Corului Academic „Byzantion” (Iași, România).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`