Fibromul uterin se poate dezvolta la multe femei fără să apară vreodată simptome. Dar, în unele cazuri, poate provoca câteva simptome, poate provoca disconfort și poate duce la unele complicații de sănătate, cum ar fi anemia. Fibrom uterin: iata cele 8 simptome!
Fibroamele uterine sunt creșteri necanceroase în uter care apar adesea în perioada fertilă. Mărimea lor poate fi atât de mică încât nu poate fi detectată de ochiul uman, sau atât de mare încât poate dilata uterul. Deși de obicei inofensiv, fibromul uterin poate provoca disconfort și poate duce la complicații precum anemie sau, în cazuri mai rare, riscuri crescute în timpul sarcinii.
Fibrom uterin: 8 simptome
Multe femei au fibroame uterine în timpul vieții, fără să-și dea seama și fără să aibă simptome. Posibilele semne indicatoare depind de locația, dimensiunea și numărul de fibroame. În unele cazuri, acestea pot provoca:
- sângerări menstruale abundente
- menstruatii mai lungi de o săptămână
- presiune sau durere pelviană
- urinare frecventa
- dificultate la golirea vezicii urinare
- constipație
- dureri de spate sau de picioare
- mai rar, o durere ascuțită atunci când fibromul devine prea mare.
- Un stil de viata sanatos
Dacă observați o durere pelviană care nu dispare, aveti menstruatii dureroase si lungi, sângerari între aceste perioade, durere pelviană bruscă și ascuțită și probleme cu golirea vezicii urinare, consultați imediat un medic.
Cauza exactă a fibromului uterin nu este cunoscută, dar cercetările au dovedit impactul câtorva factori, cum ar fi modificările genetice, hormonii și alți factori în creșterea țesutului corporal. Medicii cred că fibromul uterin se dezvoltă dintr-o celulă stem din țesutul muscular al uterului. O singură celulă se împarte în mod repetat, creând o masă distinctă de țesuturile vecine.
Există puțini factori de risc cunoscuți pentru fibroamele uterine, în afară de a fi o femeie fertilă. Și, deși cercetătorii continuă să studieze tumorile fibromatoase, există și câteva modalități de a le preveni. Cu toate acestea, luând decizii de viață sănătoase, menținând o greutate echilibrată și consumând fructe și legume, puteți tine la distanta aceasta afectiune.
Când devine necesară intervenția chirurgicală a fibromului
Cauzele sunt necunoscute, dar există întotdeauna un dezechilibru hormonal: progesteron insuficient și hiperestrogenism relativ. Pot exista unul sau mai multe fibroame, iar dimensiunea acestora variază de la câțiva milimetri la câteva zeci de centimetri. Aceste tumori regresează sau chiar dispar la menopauză.
Unii medici sustin ca operația poate fi dăunătoare. Pacientei ar trebui să i se ofere o soluție în funcție de vârsta ei, de dorința ei de a avea un copil, de locația, numărul și dimensiunea fibroamelor. Uneori tratamentul medicamentos ușurează simptomele. Progestinele de la zece la douăzeci de zile pot reduce sângerarea. Progestinele încetinesc creșterea fibroamelor.
Atunci când tratamentele nu sunt suficiente, intervenția devine necesară. Pentru femeile sub 40 de ani sau care doresc să rămână însărcinate, este preferată intervenția chirurgicală conservatoare (miomectomia). Cu toate acestea, fibromele submucoase mai mici de 4 cm sunt aproape întotdeauna eliminate prin histeroscopie.
Pentru femeile în vârstă sau femeile care nu mai vor copii și când fibromele sunt mari sau numeroase, este preferată histerectomia (îndepărtarea uterului).