Boli si tratamente

Fibroza pulmonară: care sunt simptomele

Publicat: 23 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fibroza pulmonară care sunt simptomele
Fibroza pulmonară: care sunt simptomele

Fibroza pulmonară: care sunt simptomele? Tusea uscată persistentă, respirația și oboseala pot fi semne de fibroză pulmonară. Fibroza pulmonară este o boală foarte rară si reprezinta o modificare a structurii plămânului care devine un țesut fibros și nu mai îndeplinește funcția sa esențială, care este de a asigura schimbul de gaze.

Fibroza pulmonară: care sunt simptomele

Marea dificultate în diagnosticarea fibrozei pulmonare este aceea că simptomele sale sunt nespecifice. Aceasta înseamnă că pot fi un semn al bolii, dar și al unei multitudini de alte patologii. „intre cele mai frecvente simptome, există totuși o tuse uscată și persistentă, lipsa respirației, oboseală și uneori deformarea unghiilor.

Fibroza pulmonară: care sunt cauzele și factorii de risc

Fibroza pulmonară este mai degrabă o patologie a subiectului matur, care afectează ambele sexe, chiar dacă sunt observate mai multe cazuri la bărbați. Fumatul este un factor care contribuie, dar uneori nu poate fi găsită nicio cauză. Este important mediul de lucru al pacientului, pentru a determina dacă se afla în contact cu substanțe chimice sau a fost expus la anumite particule. Identificarea unei cauze profesionale este în mod evident foarte importantă pentru pacient.

Dacă tusea durează mai mult de trei luni, atunci este necesar să faceți un scaner toracic. Examinarea va arăta un aspect foarte caracteristic, cu prezența unor structuri modificate în formă de fagure, tipică pentru fibroza pulmonară, la nivelul ambilor plămâni. Medicul poate examina alte examene, cum ar fi fibroscopia bronșică cu lavaj bronhoalveolar.

Medicul va căuta apoi în corpul pacientului semne ale impactului bolii asupra funcției pulmonare, a inimii și a sistemului digestiv. El poate recomanda apoi o analiză a gazelor din sânge, o explorare funcțională respiratorie, o ecografie cardiacă și o fibroscopie gastrică.

Fibroza pulmonară, boală care nu poate fi vindecată

Nu există leac pentru fibroza pulmonară, este o boală care nu poate fi vindecată. Pacientul va primi un tratament medicamentos menit să încetinească evoluția bolii, dar evoluția acesteia este fatală. În unele cazuri foarte avansate, transplantul poate fi luat în considerare. Viteza de progresie a bolii variază de la pacient la pacient, însă vindecarea este imposibilă. Aceasta nu înseamnă totuși că pacientul nu mai poate lucra sau desfășura o activitate fizică, dimpotrivă.

Adauga un comentariu