Imprimarea 3D continuă să fie din ce în ce mai folosită atât în domeniile de specialitate, cât și în casele oamenilor, aceștia obținând obiectele favorite în dimensiuni variate. Imprimantele 3D diferă de la un model la altul, în funcție de specificațiile tehnice, de opțiunile pe care le oferă și de filamentul utilizat, unul dintre cele mai populare tipuri de material fiind PLA.
Ai achiziționat o imprimantă care folosește filamente PLA și vrei să știi care sunt toate caracteristicile, avantajele și domeniile de utilizare ale acesteia? Atunci descoperă gama de filamente calitative pentru imprimarea 3D și află toate informațiile de care ai nevoie din articolul următor!
Ce înseamnă filamentul PLA?
Acidul polilactic, respectiv PLA, este unul dintre cele mai rezistente și populare materiale pentru imprimarea 3D, folosit în special pentru tehnologia FDM – Fused Deposition Modeling. Ca aspect, PLA este opac și oferă un finisaj lucios, însă aceste caracteristici se pot schimba după caz.
Poate fi folosit la imprimarea modelelor cu design simplu sau complex, fiind accesibil atât pentru utilizarea profesională, cât și pentru cea de tip hobby. Principalele proprietăți pe care le vei întâlni la acest filament sunt densitatea, punctul de topire ridicat–între 160°C și 173°C–, rezistență la tracțiune și șocuri, elasticitate și maleabilitate medie.
Avantajele pe care le oferă filamentul PLA
Oferă culori variate și pigmenți puternici
Creează proiectele favorite în culorile preferate! PLA pune la dispoziție palete diverse de culori ce pot fi amestecate cu ușurință. Fie roșu, galben, natural, fosforescent, cupru, magenta, transparent sau turcoaz, acest tip de filament este disponibil pe piață în orice varietate de tonuri, oferindu-ți deci un spectru cromatic larg din care poți alege.
Ușor de utilizat
Filamentul PLA este cel mai ușor material de utilizat pentru imprimarea 3D. Acesta poate fi folosit oriunde și oricând. Spre deosebire de alte filamente, precum ABS sau rășină, PLA nu emite mirosuri neplăcute atunci când imprimă. Vei putea crea facil și rapid obiectele pe care ți le dorești.
Nu necesită temperatură mare de printare
Dacă pentru printarea modelelor de ABS, de exemplu, ai nevoie de o temperatură de aproximativ 250°C, la PLA imprimarea poate începe de la 180°C. Chiar dacă utilizează temperaturi mai joase, detaliile și formele complexe rămân întocmai conform designului digital.
Material biodegradabil
Filamentul PLA este unul dintre cele mai eco-friendly materiale pentru imprimarea 3D, fiind biodegradabil și non-toxic. Totodată, necesită mai puțină energie atunci când este folosit și nu eliberează mirosuri neplăcute. Piesele din PLA se pot descompune în mod natural în doar câțiva ani, pe când la alte tipuri de filamente procesul poate dura peste 200 de ani.
Postprocesare ușoară
Obiectele create cu ajutorul filamentului PLA pot fi postprocesate cu ușurință, adică pot fi șlefuite, lustruite și vopsite fără efort, oferind un finisaj de calitate. Dacă vrei să găurești sau să lipești piese făcute din acest material, ai grijă să nu se topească. Ține aparatul folosit la cea mai mică temperatură și viteză.
Domenii de utilizare
Obiectele 3D create cu ajutorul filamentului PLA sunt întâlnite în design interior și exterior, arhitectură, prototipuri, machete, recipiente de uz casnic, piese pentru industria auto sau elemente props pentru cinematografie și teatru, dar și alte nișe în care detaliile și formele complexe primează în fața dimensiunilor mari.
Filamentele PLA sunt unele dintre cele mai îndrăgite tipuri de materiale din care poți obține obiecte 3D în diferite dimensiuni și forme, mai simple sau mai complexe. Este ușor de printat cu această tehnică, oferindu-ți totodată o paletă cromatică extinsă. Creează modelele 3D favorite, indiferent dacă le realizezi pentru job sau hobby.
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/1MZ9JjAXg1E