Local

Filarmonica din Iași va fi refăcută prin PNRR! Sala de concerte va avea 700 de locuri – GALERIE FOTO

Publicat: 02 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Filarmonica din Iași va fi refăcută prin PNRR Sala de concerte va avea 700 de locuri - GALERIE FOTO
Clădirea Filarmonicii de Stat ”Moldova” din Iași va fi reabilitată cu fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență

Filarmonica de Stat ”Moldova” Iași va fi reabilitată cu fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Dosarul a fost depus de CJ la Ministerul Dezvoltării. Pentru clădirea-monument istoric se poate obține o finanțare de 21,7 milioane de lei, restul urmând a fi acoperit de CJ Iași

Clădirea Filarmonicii de Stat din Iași va fi refăcută cu fonduri prin cel mai important program de finanțare derulat în ultimii ani în România. Imobilul, monument istoric, din zona centrală a Municipiului Iași se află într-un stadiu avansat de degradare. Recent, conducerea Filarmonicii ieșene a discutat cu Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Regionale pentru susținerea investiției prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dosarul a fost depus ieri de Consiliul Județean (CJ) Iași, principiul de finanțare fiind ”primul venit, primul servit”. Prin PNRR se vor aloca 21,7 milioane de lei (4,3 milioane de euro). La începutul lunii martie 2022, Ministerul Fondurilor Europene a arătat că Filarmonica nu se încadrează pe o altă linie de finanțare din acest program.

Filarmonica va fi refăcută prin PNRR

Anunțul legat de depunerea dosarului de finanțare a fost făcut de Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii, și de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. De altfel, proiectul a fost avizat de plenul CJ Iași în cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc ieri, 1 aprilie 2022. Apelul de proiecte a fost deschis tot ieri, iar CJ și Filarmonica au depus dosarul de finanțare printre primele instituții pe linia de finanțare respectivă.

”Momentul de astăzi, 1 aprilie 2022, este un pas decisiv în reabilitarea Filarmonicii de Stat din Iași, care din 30 ianuarie 2013 nu a mai susținut nici un concert în această sală. CJ va depune aplicația pentru obținerea finanțării prin PNRR. Ulterior, putem să trecem în altă etapă pentru licitația privind reabilitarea monumentului istoric”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Doar o parte din bani vor veni de la nivel central

Conform autorităților ieșene, prin PNRR se vor aloca 21.7 milioane de lei (4.3 milioane de euro), restul banilor urmând a fi alocați de CJ Iași. Investiția va depăși 10 milioane de euro, astfel încât CJ Iași va încerca să obțină fonduri europene pentru cofinanțarea investiției.

”Valoarea totală a proiectului era de 10 milioane de euro. După actualizările venite în urma creșterii prețurilor la materiale, cu siguranță devizul va fi mult mai mare. Vom identifica orice sursă de finanțare care va da viață cât mai rapidă acestui obiectiv. Cea mai bună variantă pe care vom merge este legată de obținerea unor fonduri europene, pentru a asigura cofinanțarea”, a mai spus Costel Alexe.

Sală cu 700 de locuri la Filarmonica Moldova

Conducerea Filarmonicii ieșene a arătat că problemele la clădirea-monument istoric sunt mult mai vechi și că reabilitarea este absolut necesară.

”Sala, așa cum arată ea acum, are 578 locuri. Cu modificările ce vor fi aduse, vom atinge circa 700 locuri. Balconul va fi unit printr-o pantă mai evidentă cu restul sălii. Scena se va mări cu circa 3 metri. Aici va fi și o fosă de adăpostire a instrumentelor. Sunt toate prinse în proiectul de reabilitare. Suma de 4,4 milioane de euro sunt bani puțini, dar important e că se aduc și alți bani. Mă interesează ca la sfârșitul mandatului clădirea să fie reabilitată și redată ieșenilor”, a precizat Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași.

Astfel, Filarmonica de Stat din Iași ar putea fi refăcută cu fonduri prin PNRR, oportunitatea de finanțare fiind una extrem de ridicată.

Adauga un comentariu