Titlurile zilei

Filmul evenimentelor după dezastrul de la Spitalul din Piatra Neamț. Mărturii șocante ale medicilor din Iași aflați în prima linie a intervenției

Publicat: 16 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Filmul evenimentelor după dezastrul de la Spitalul din Piatra Neamț. Mărturii șocante ale medicilor din Iași aflați în prima linie a intervenției
Bolnavii internați la secția ATI de la Spitalul Piatra Neamț au fost aduși la spitalul mobil de la Lețcani

Tragedie uriașă în sistemul medical din zona Moldovei. Medicii ieșeni se luptă de sâmbătă noaptea, 14 noiembrie 2020, pentru viața a 6 persoane abia scăpate din infernul de la Spitalul Județean Neamț. Oameni internați la secția ATI din Neamț confirmați cu COVID-19 au văzut moartea cu ochii în urma incendiului care a cuprins unitatea medicală. Medici și asistenți din cadrul SMURD și de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași au fost prinși într-o luptă contracronometru pentru a le salva viața pacienților scăpați din infernul de la Neamț

După evenimentele tragice din urmă cu 5 ani de la Clubul Colectiv, sistemul de sănătate a primit o nouă lovitură. 6 pacienți cu COVID-19 internați la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț au fost aduși sâmbătă noaptea, 14 noiembrie 2020, la Iași pentru a fi internați la spitalul mobil de la Lețcani. Incendiul devastator din unitatea nemțeană a făcut ca 10 persoane să-și piardă viața, iar medicul de gardă Cătălin Denciu să sufere arsuri extrem de grave.

Cei 6 pacienți salvați din infernul de la Neamț, cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani, au fost aduși la Iași cu personal specializat, mobilizat și din județele învecinate. Medicul Cătălin Denciu a fost preluat cu un avion militar C-27J Spartan, ce aparține Forțelor Aeriene Române, de pe Aeroportul Iași, și transportat la București. Medicul a fost apoi transferat ieri-dimineață, 15 noiembrie 2020, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelle.

Mobilizare de forțe la Iași. Pacienții de la Spitalul Neamț au fost preluați de medicii SMURD

Cei 6 pacienți internați la Secția ATI de la Neamț aduși la spitalul de la Lețcani au fost transferați cu autospeciaIele ISU pentru transport victime multiple și ale SMURD. Conducerea UPU-SMURD Iași a fost cea care a coordonat transportul pacienților între unitățile medicale în noaptea de sâmbătă, 14 noiembrie 2020. Mobilizarea de forțe a fost una exemplară, tocmai pentru ca transportul pacienților să fie făcut în condiții cât mai bune.

„O misiune specială, cu o echipă medicală specială, de aici de la Iași, pentru salvarea pacienților de la Piatra Neamț. Le mulțumesc pentru mobilizarea de sâmbătă seara celor 9 medici, 5 asistenți, 15 paramedici, alături de cei 3 paramedici din Bacău. Le mulțumesc pentru profesionalism și pentru sănătatea pacienților noștri în Iași și la Brussels”, a spus conf. univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Care este starea pacienților internați la Spitalul mobil de la Lețcani?

Din cei 6 pacienți aduși sâmbătă noaptea la Iași, 3 se află în stare mai gravă. Aceștia au vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani. Conform conducerii Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, la Lețcani au fost detașați 3 medici și mai mulți asistenți. Printre cei 3 medici se află și doctorul Florin Roșu, șeful Secției ATI de la Infecțioase. Pentru a face față situației, au fost chemați și medici de acasă, tocmai pentru ca personalul să fie suficient.

„Sunt 6 pacienți, sunt pacienți de terapie intensivă aflați în stare gravă. Potrivit medicilor de gardă, trei dintre ei sunt mai grav. Avem ce ne trebuie pentru a ne asigura tratamentul împotriva COVID-19. Pacienții nu au leziuni în urma unor arsuri, vom căuta să obținem evoluția cea mai bună, ne mobilizăm să asigurăm personalul necesar prin detașare. Noaptea trecută am asigurat funcționalitatea cu personalul de la Boli Infecțioase chemat de acasă. M-am întâlnit cu președintele CJ Iași în ideea de a urgenta tot ce se poate prin linia administrativă, pentru a putea asigura o funcționare cât mai bună în secția exterioară de la Lețcani”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Se caută personal medical pentru spitalul mobil. Noi detașări pentru unitatea de la marginea Iașului

Din aceste zile, pe lângă cei 3 medici de la Lețcani vor mai veni alți 2 prin detașare de la Spitalul de Boli Infecțioase. În plus, vor mai ajunge 15 asistenți și 15 infirmieri. În prezent, la Lețcani sunt 84 de paturi pentru pacienții cu COVID-19 și 48 de paturi ATI. Din cele 84 de paturi pentru pacienții cu Covid, 80 sunt deja ocupate. În plus, 12 paturi la Secția ATI sunt ocupate cu pacienți care au nevoie de terapie intensivă, inclusiv cei 6 aduși de la Piatra Neamț.

„Pentru îngrijirea optimă a acestor bolnavi infectați cu SARS-CoV-2 au fost chemați medici de acasă. Am asigurat-o pe doamna Dorobăț că sunt gata să ajut Spitalul de la Lețcani. CJ Iași este o instituție pe care se poate baza în mod constant, cu precădere în situații de criză. Acum căutăm soluții pentru a detașa urgent personal medical suplimentar și a asigura condiții de siguranță pentru funcționarea Spitalului de la Lețcani. Facem eforturi fără întrerupere, atât administrația, cât și medicii, să reparăm efectele incompetenței greu de imaginat a lui Maricel Popa și a fostei administrații PSD care a lăsat acest Spital de la Lețcani cu deficiențe majore”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Adauga un comentariu