Ajutorul acordat de către SUA pentru războiul din Ucraina întâmpină piedici. Astfel a declarat provocatoarea MAGA Marjorie Taylor Greene, vocea republicanilor de extremă dreaptă din Camera Reprezentanţilor, ce a promis, joi, 17 noiembrie, că se vor opune în continuare finanțării armatei ucrainene.
Greene a afirmat de altfel în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de alţi membri, că a pornit o iniţiativă pentru a forţa un vot asupra unei rezoluţii care cere administraţiei Biden să pună la dispoziţie toate documentele care au legătură cu asistenţa de securitate care a fost deja alocată Ucrainei.
Republicanii cer oprirea finanțării războiului din Ucraina
Această încercare de a opri sprijinul acordat războiului din Ucraina, care este pe termen lung, nu beneficiază de participaţia conducerii republicane, deşi aceştia au fost atenţionaţi anterior cu privire la această conferinţă de presă.
Totodată, membrii de extremă dreaptă au profitat şi de promisiunea anterioară a lui Kevin McCarthy, liderul republicanilor, de a nu mai oferi ”cecuri în alb” Ucrainei, deşi McCarthy a clarificat ulterior că vrea doar să asigure un control mai bun asupra fondurilor federale.
”Este Ucraina acum cel de-al 51-lea stat al Statelor Unite ale Americii şi ce poziţie are Zelenski în guvernul nostru”, a întrebat Greene, referindu-se la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”Eu nu voi mai vota ca vreun dolar (să fie alocat) Ucrainei”, a adăugat Matt Gaetz.
Cu toate că aripa anti-Ucraina a partidului reprezintă doar o fracţiune din GOP (”Great Old Party”), această grupare ar putea avea un avantaj într-o majoritate fragilă.
De altfel, CNN estimează că republicanii vor putea obţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, dar majoritatea lor va fi una strânsă. Joi seară, 17 noiembrie, CNN estima că republicanii vor controla 218 locuri, faţă de 210 ale democraţilor, iar dacă aceia care conduc acum cursele unde nu s-a declarat încă un câştigător vor ajunge să câştige, republicanii ar avea 221 de locuri.
Acuzațiile șefului Consiliului de Securitate al Rusiei
În cadrul unui alt șir de idei, zilele trecute, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că scopul Statelor Unite este „să slăbească, să dezbine și, în cele din urmă, să ne distrugă țara”.
În acest sens, Patrușev a remarcat că americanii și-au reflectat abordările în noua strategie de securitate națională aprobată de președintele Joe Biden în urmă cu o lună.
„Acest document fundamental, care definește politica pe termen lung a Statelor Unite, subliniază încă o dată excepționalismul Americii, confirmă intenția de a-și impune modelul de democrație asupra întregii lumi. Astfel, asigurându-și oficial superioritatea față de alte state, Washingtonul este gata să ia orice măsuri pentru a-și atinge propriile obiective egoiste. Politicienii americani moderni susțin escaladarea conflictului militar din Ucraina în toate modurile posibile, participând activ la un război hibrid împotriva țării noastre”, a spus secretarul Consiliului de Securitate.
De altfel, miercuri, 16 noiembrie, şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley a denunțat „crimele de război” ale Rusiei, susținând că aceasta a „eşuat” pe toate fronturile în războiul său împotriva Ucrainei şi s-a angajat într-o „campanie de teroare” care vizează populaţia civilă.
Cu toate acestea, o facțiune din cadrul partidului republican al SUA cere stoparea sprijinului acordat războiului din Ucraina.
Nu, pentru ca SUA nu s-ar ataca singura. Este poligon de tragere si incercare a armelor care mai de care mai sofisticate. Si de vanzare a lor, ca sa nu mai planga big arma ca nu face profit asa cum a facut big pharma de pe urma covidului. Putem spune ca Ucraina a devenit covid pentru big arma.