Economic Local

Firmele din domeniul HoReCa din Iași au încasat 2,3 milioane de euro, granturi pentru capital de lucru. Banii acordați prin Măsura 2 sunt pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19

Publicat: 12 apr. 2021
Firmele din Iași selectate la finanțare în cadrul Măsurii 2, granturi pentru capital de lucru
Agenția pentru IMM-uri continuă plățile către antreprenorii din Iași care s-au înscris în Măsura 2, granturi pentru capital de lucru. Până în prezent au fost făcute plăți în valoare de 11 milioane de euro, 2,3 milioane de euro fiind plătite către firmele din domeniul HoReCa

Antreprenorii din Iași care au firme în domeniul HoReCa, afectate de pandemia COVID-19, au primit ajutoare financiare în valoare de 2,3 milioane de euro, pentru cererile depuse în Măsura 2. Suma totală plătită până în prezent beneficiarilor din Iași cu firme în diverse domenii, inclusiv HoReCa, este de peste 11 milioane de euro. Plățile continuă către aproximativ 500 de firme

Odată cu aprobarea bugetului au fost deblocate plățile către beneficiarii Măsurii 2, astfel că antreprenorii din Iași au încasat aproximativ 2,3 milioane de euro, ajutoare financiare pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19. Cele 11 milioane de euro plătite până în prezent sunt pentru 165 de beneficiari din cei 700 eligibili la finanțare. Plățile vor continua și în următoarea perioadă, astfel că noi firme vor semna contractele de finanțare și vor primi banii din Măsura 2, granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro.

Pe listele cu beneficiarii plătiți de Agențiile pentru IMM-uri figurează 4.000 de firme care și-au primit banii de anul trecut, iar în ultima săptămână s-au plătit 236 de beneficiari. Alte 1.318 firme din toată țara figurează doar cu contracte semnate. Acestea au primit contractul, l-au semnat și l-au încărcat în aplicația electronică, dar acum trebuie să pună cofinanțarea de 15 la sută în contul de grant de la banca parteneră la care figurează, pentru ca aceasta să le poată da granturile. Bugetul pentru Măsura 2 a fost rapid epuizat, fiind depuse peste 22.226 de cereri la nivel național, în perioada 22-28 octombrie 2020. Banii au fost solicitați de către antreprenorii din Iași, dar și din restul țării, care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19.

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 primesc banii de la Fondul de Garantare

Plățile către beneficiarii Măsurii 2 ar trebui finalizate până la sfârșitul lunii iunie 2021. O altă măsură în cadrul căreia antreprenorii din Iași au primit ajutoare financiare este Măsura 1, microgranturi în valoare de 2.000 de euro fiecare. Cabinetele medicale, ONG-urile și societățile fără niciun salariat au încasat banii pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19, fiind vorba de aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, va fi redeschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul Măsurii 3, după ce au apărut mai multe nemulțumiri din partea antreprenorilor care susțin că banii ajung la samsarii imobiliari și nu la firmele care au pierderi financiare și au nevoie cât mai repede de acești bani.

Sesiunea de depunere în Măsura 3- granturi de investiții pentru IMM-uri, granturi de 200.000 de euro, a fost deschisă la începutul anului 2020 și s-a încheiat la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse în ultimele zile înaintea închiderii sesiunii de către firmele din domeniul imobiliar care au solicitat milioane de euro pentru achiziția de apartamente. În cadrul noii sesiuni de depunere a proiectelor, care ar putea fi deschisă chiar de luna aceasta, vor fi excluse de la finanțare firmele din domeniul imobiliar.

Programul IMM Invest se derulează până la sfârșitul lunii iunie 2021, bugetul fiind majorat

Un alt program prin intermediul căruia firmele din Iași au reușit să își salveze afacerile afectate de pandemia COVID-19 este IMM Invest. Patronii din Iași au accesat milioane de euro pentru capital de lucru și investiții, prin intermediul programului. Astfel, firmele care aveau nevoie urgentă de ajutoare financiare, cum sunt cele din domeniul transporturilor sau cel piscicol, care au obținut câteva milioane de euro prin intermediul programului IMM Invest. Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei. IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita ajutoarele acordate prin intermediul programului Agro IMM Invest, o altă schemă de finanțare gestionată de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Programul Agro IMM este destinat firmelor din domeniul agricol care au probleme financiare din cauza pandemiei COVID-19.

Adauga un comentariu