Economic Local

Firmele din Iași au intrat în faliment din cauza pandemiei COVID-19. Patronii nu au mai avut bani să plătească angajații și chiria. Specialiștii avertizează că situația va fi mai gravă

Publicat: 16 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Criza economică generată de pandemia COVID-19 a determinat intrarea în faliment a mai multor firme din Iași. Patronii societăților închise spun că au încercat să-și salveze afacerile, dar cheltuielile au fost prea mari și în cele din urmă au fost nevoiți să pună lacătul pe ușă. Specialiștii în economie susțin că va urma o criză financiară cu efecte pe termen lung, care va închide anumite afaceri, dar se vor înființa și altele noi.

Pandemia de coronavirus are efecte devastatoare asupra afacerilor din mai multe domenii de activitate. Patronii din Iași care se bazau pe încasările lunare au fost nevoiți să închidă activitatea pe perioadă nedeterminată din cauza lipsei banilor cu care să achite cheltuielile și salariile angajaților. Antreprenorii spun că au încercat să își salveze afacerile, însă nu au găsit nicio soluție, astfel că au fost nevoiți să declare falimentul. Primele afaceri din Iași lovite de criza economică generată de pandemia de coronavirus sunt din domeniul auto și recreere.

Fără bani pentru angajați și chirie

Patronul unei școli de șoferi din Iași susține că a fost nevoit să închidă afacerea pentru că nu mai avea suficiente fonduri să achite chiria, utilitățile și salariile celor patru angajați. Mai mult, statul nu a venit cu soluții concrete pentru acest tip de afacere. Firma a fost înființată în urmă cu câțiva ani.

„Noi nu ne încadrăm la nicio categorie pentru a obține șomajul tehnic pentru angajați. Nu am mai avut încasări, a trebuit să plătim angajații, chiria era doar amânată și nu mai puteam să o plătim, pentru că nu încasam nimic. Nu am găsit nicio variantă pentru a menține activitatea. Credeți-mă, am încercat totul. Statul nu a venit cu măsuri concrete pentru toată lumea. Acum sunăm clienții să-i anunțăm că închidem”, spune Filip, patronul unei școli de șoferi din Iași.

Faliment din cauza pandemiei de COVID-19

Acesta mai spune că vor urma alte falimente pentru că deja se simt efectele crizei economice în toate domeniile.

„Am un prieten care lucrează în domeniul auto, pe producție. Se gândește și el să închidă pentru că nu-i mai merge afacerea. Mi-a spus o cunoștință care lucrează în domeniul Farma că vrea și el să închidă. Domeniul Farma acum ar trebui să bubuie, dar la el nu e așa. Distribuie produse în farmacii. Sigur se vor închide multe afaceri, pentru că economia nu mai funcționează la parametri normal, iar statul nu vine cu măsuri să ne ajute”, mai spune Filip.

Spațiile pentru recreere, închise din cauza COVID-19

O altă firmă care și-a încetat activitatea este a unei ieșence care de aproape doi ani deține un spațiu de joacă. Aceasta povestește că în cei doi ani de activitate nu a reușit să pună bani deoparte pentru astfel de situații, iar profitul obținut l-a reinvestit.

„Noi în permamență trebuia să cumpărăm jucării noi, am mărit spațiul, am mai angajat o persoană. Ne-am dezvoltat puțin, dar nu ne-a ajutat pentru că acum suntem nevoiți să spunem pas, să ne retragem. Nu sunt reguli clare stabilite pentru locurile de joacă și acest lucru a contribuit la închiderea afacerii noastre”, spune Elena, administratorul unui loc de joacă din Iași.

Firmele din Iași vor intra în faliment

În Iași, mii de firme au intrat în faliment, iar numărul lor va crește din cauza crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Astfel, numărul companiilor care au fost radiate, dizolvate, și-au suspendat activitatea sau au intrat în insolvență, a crescut în anul 2019 față de anul 2018. În jur de 6.000 de firme au dispărut anul trecut din economia ieșeană și alte câteva sute în acest an. Numai în luna martie, prima lună oficială de criză COVID-19 din România, au fost dizolvate, radiate, au intrat în insolvență sau și-au suspendat activitatea 249 de societăți. Printre motive se numără costurile cu forța de muncă, dar și instabilitatea legislativă.

Vor apărea firme noi

Specialiștii din Iași în economie susțin că în următoarea perioadă, numărul acestor firme va crește din cauza crizei economice generate de pandemia de COVID-19. De asemenea, cele mai multe firme care vor intra în faliment vor fi din categoria firmelor cu activități neesențiale. „Anumite firme vor intra în procedura de insolvență sau faliment, însă spiritul antreprenorial nu se va închide. Vor apărea alte afaceri noi, ideile mari. Unele firme sunt considerate ca fiind neesențiale pentru că nu contribuie foarte mult la PIB. De exemplu, turismul este neesențial în România pentru că are o contribuție de 1,2-1,5 la sută din PIB față de 12 la sută, cât contribuie la PIB turismul din Spania. Acestea vor intra primele în faliment”, susține conf. univ. dr. Dan Chirleșan, economist în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor UAIC.

Adauga un comentariu