Economic Local

Firmele din Iași care au aplicat în Măsura 2 au primit 76 de milioane de lei, bani pentru capital de lucru. Cei mai mulți au fost plătiți în ultima săptămână

Publicat: 21 apr. 2021
Listă cu firmele acceptate în Măsura 2, granturi pentru capital de lucru
Antreprenorii din Iași au primit de la Ministerul Economiei ajutoare financiare în valoare de 76 de milioane de lei, pentru cererile depuse în Măsura 2. Firmele din regiunea Moldovei care au aplicat în această măsură au primit 218 milioane de lei

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 au încasat granturi pentru capital de lucru în valoare de 76 de milioane de lei. Din cele 700 de firme eligibile, în jur de 40 la sută au primit banii de la Agenția pentru IMM-uri, cei mai mulți bani fiind plătiți în ultima săptămână

Cele mai multe plăți către beneficiarii Măsurii 2 din Iași au fost făcute în ultima săptămână, antreprenorii primind ajutoare financiare în valoare de 76 de milioane de lei. De asemenea, firmele din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui, arondate Agenției pentru IMM-uri, din Iași, au încasat până în prezent 218 milioane de lei. Potrivit reprezentanților instituției din Iași, beneficiarul trebuie să depună cofinanțarea pentru ca banca să îi vireze banii în cont.

„Acești bani virați până acum în conturi reprezintă sumele plătite beneficiarilor care au depus cofinanțarea în conturile de proiect. Pe regiune sunt în acest moment semnate contracte în valoare de 244 de milioane de lei. În momentul în care beneficiarul depune cofinanțarea, banca îi virează suma din contract”, susțin reprezentanții Agenției pentru IMM-uri din Iași.

În ultima săptămână, la nivel național, 1.690 de firme au primit granturi de capital de lucru cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro. Până în prezent, din cei peste 22.000 de antreprenori înscriși în aplicație au primit banii 5.690 de antreprenori, pentru cererile depuse în Măsura 2. Suma totală plătită până acum se ridică la 5,2 miliarde de lei.

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 primesc granturile pentru capital de lucru

Plățile continuă către beneficiarii eligibili în cadrul Măsurii 2. Cele mai multe firme care vor încasa banii se confruntă cu dificultăți financiare din cauza pandemiei COVID-19, iar activitățile lor sunt cu preponderență în domeniile HoReCa și turism. Bugetul alocat Măsurii 2 a fost rapid epuizat, întrucât antreprenorii au nevoie urgentă de aceste sume pentru a acoperi pierderile financiare cauzate de pandemie.

Granturile au o valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă). Companiile din Iași din sectoarele HoReCa și turism, afectate de pandemia de COVID-19, au primit în jur de 50 la sută din suma acordată prin Ministerul Economiei. Alte 2,2 milioane de lei au primit firmele din Iași care au depus cererile în Măsura 1, microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare.

IMM-urile din Iași au încasat 750 de milioane de lei în anul 2020, ajutoare financiare obținute în programul IMM Invest

O altă măsură în cadrul căreia ieșenii au depus cererile pentru a obține ajutoare financiare este Măsura 3. Din cauza scandalului izbucnit în legătură cu samsarii imobiliari care au solicitat banii de la stat, sesiunea de înscrieri va fi reluată. Un alt program derulat, început în luna aprilie 2020, de sprijin pentru antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19, care continuă și în acest an, este Programul IMM Invest. Antreprenorii din Iași care au depus proiectele în anul 2020 au obținut credite pentru capital de lucru și investiții în valoare de 750 de milioane de lei. Pentru anul 2021, programul IMM Invest are un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este rezervat subprogramulului Agro IMM Invest, un alt program ce se derulează în acest an pentru firmele din domeniul agricol care au înregistrat pierderi în anul 2020.

Adauga un comentariu