Economic Local

Firmele din Iași primesc 2,2 milioane de lei, granturi pentru capital de lucru acordate în Măsura 2. Suma totală plătită până acum este de 78 de milioane de lei

Publicat: 04 mai 2021
Lista cu beneficiarii Măsurii 2, din Iași
Antreprenorii din Iași vor încasa în următoarele două săptămâni ajutoare financiare în valoare de 2.2 milioane de lei, în Măsura 2, pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19. Ieșenii trebuie să depună cofinanțarea pentru ca banca să vireze suma din contractul de finanțare

Antreprenorii din Iași, eligibili în Măsura 2, primesc noi granturi pentru capital de lucru în valoare de 2,2 milioane de lei, în următoarele două săptămâni. Suma plătită până în prezent către beneficiarii din Iași este de 78 de milioane de lei. Alte 220 de milioane de lei au obținut antreprenorii din Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani și Vaslui

Jumătate din cele 700 de firme din Iași eligibile la finanțare în cadrul Măsurii 2 au primit deja banii promiși, iar alte 2,2 milioane de lei vor fi virate în conturile beneficiarilor afectați de pandemia COVID-19. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru IMM-uri, în momentul în care beneficiarul depune cofinanțarea, banca îi virează suma din contractul de finanțare. Granturile au o valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă).

Suma totală plătită către beneficiarii din Iași, până în prezent, este de 78 de milioane de lei. Aproximativ 700 de afaceri din Iași, înscrise în Măsura 2, sunt eligibile la plată. Sumele acordate sunt cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro, în funcție de procentul de cofinanțare. Bugetul alocat Măsurii 2 a fost rapid epuizat, întrucât antreprenorii au nevoie urgentă de aceste sume pentru a acoperi pierderile financiare cauzate de pandemia COVID-19.

Înscrierea în aplicația Măsurii 2 s-a făcut în luna octombrie 2020, iar plățile efective au început abia în luna martie 2021

Antreprenorii din Iași au acuzat faptul că autoritățile nu au respectat termenii promiși inițial și că plata ajutoarelor financiare durează prea mult, aceștia având nevoie cât mai repede de bani. Cei mai afectați antreprenori sunt cei din domeniul HoReCa, unde s-au făcut și disponibilizări din cauza pandemiei. Astfel, din hotelurile și restaurantele din Iași au fost concediați până în prezent câteva sute de angajați. Până în prezent, din cei peste 22.000 de antreprenori din toată țara înscriși în aplicația Măsurii 2, în anul precedent, au primit banii 7.034 de antreprenori.

Suma totală plătită până acum se ridică la 5,2 miliarde de lei. Noi plăți sunt anunțate imediat ce băncile reiau activitatea, iar beneficiarii depun cofinanțarea pentru ca suma solicitată de la Agenția pentru IMM, Atragere de Investiții și promovarea Exportului (AIMMAIPE) Iași să fie virată în conturile solicitanților. Antreprenorii din Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani și Vaslui au primit ajutoare financiare în valoare de 220 de milioane de lei, Iașul fiind în topul județelor din Moldova ca nivel al plăților efectuate până în prezent.

Firmele din Iași au mai încasat de la Agenția pentru IMM-uri 2,2 milioane de lei în Măsura 1

Alte sume acordate de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE Iași, beneficiarilor din Iași, sunt în valoare de 2,2 milioane de lei, pentru cererile eligibile depuse în Măsura 1. De asemenea, antreprenorii s-au înscris în aplicația Măsurii 3 la începutul acestui an, însă, din cauza scandalului cu privire la samsarii imobiliari care s-au înscris în program în ultimele zile dinaintarea închiderii acestuia, înscrierea va fi reluată la finalul acestei luni. În cadrul acestei măsuri antreprenorii pot să acceseze granturi de investiții cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro.

În perioada 3 decembrie 2020 – 28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toată țara, din Iași fiind 1.108 cereri cu 1.090 eligibile la finanțare și 885 de cereri cu punctajul maxim. Antreprenorii din Iași au solicitat între 300.000 și 1 milion de euro pentru granturi de investiții pentru Măsura 3. De asemenea, patronii din Iași afectați de pandemia COVID-19 pot solicita ajutoarele financiare în programul IMM Invest, iar cei din domeniul agricol, în subprogramul Agro IMM Invest. Aplicația pentru înscrierea beneficiarilor este aceeași pentru ambele programe de finanțare.

Adauga un comentariu