Business în România

First Bank a fost achiziționată de Intensa Sanpaolo Bank

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
First Bank a fost achiziționată de Intensa Sanpaolo Bank
Intensa Sanpaolo a achiziționat First Bank în încercarea de a-și mări portofoliul în Europa Centrală și de Este

Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care Intensa Sanpaolo SpA va prelua First Bank SA, conform unui comunicat emis de autoritatea de concurenţă.

„Vrem să avem o poziţie mai puternică în ţările din CEE (Europa centrală şi de Est) unde suntem deja puternici. De asemenea, am putea lua în considerare extinderea în ţări situate în jurul Mării Mediterane, unde companiile italiene au relaţii solide de afaceri. Intesa va continua să se concentreze pe sprijinirea extinderii externe a companiilor italiene”, a explicat Marco Elio Rottigni, şeful Diviziei de Bănci Subsidiare Internaţionale a Intesa

First Bank a fost achiziționată de Intensa Sanpaolo Bank

Intensa Sanpaolo SpA este cunoscută pentru activitatea sa predominantă în sectorul financiar-bancar şi este societatea-mamă a grupului Intensa Sanpaolo, prezent în România prin subsidiara să locală, Banca Comercială Intensa Sanpaolo România SA.

Pe de altă parte, First Bank SA este o instituţie de credit binecunoscută pe piaţa serviciilor financiar-bancare din România, operând o reţea extinsă de 40 de sucursale şi oferind servicii atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.

Consiliul Concurenţei a examinat atent tranzacţia şi a concluzionat că aceasta nu creează obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte semnificativă a acesteia. Mai mult, nu au fost ridicate îndoieli serioase cu privire la compatibilitatea acestei tranzacţii cu un mediu concurenţial normal. Decizia finală va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după ce informaţiile cu caracter confidenţial vor fi eliminate din comunicat.

Care este ținta celor de la Intensa Sanpaolo

First Bank oferă o varietate largă de produse și servicii financiare destinate clienților de retail, IMM-urilor și mărilor companii. În 2018, JC Flowers a achiziționat First Bank de la Piraeus Bank, iar un an mai târziu, a preluat și rivalul mai mic Leumi, care a fost integrat în brandul First Bank.

În ianuarie, Bloomberg a raportat că JC Flowers intenționează să vândă First Bank și a purtat discuții preliminare cu UniCredit SpA, însă nu s-a ajuns la un acord. În paralel, în iulie, UniCredit a decis să nu continue negocierile pentru achiziționarea subsidiarei sale din România a OTP Bank Nyrt.

Intensa Sanpaolo SpA ia în considerare achiziții de dimensiuni mai reduse în regiunile europene în care operează și în țările din jurul Mării Mediterane, cu scopul de a-și întări anumite activități de bază. Marco Elio Rottigni, șeful Diviziei de Bănci Subsidiare Internaționale a Intensa , a declarat pentru Bloomberg că, în timp ce bancă se concentrează pe creșterea organică, este deschisă să profite de oportunitățile externe de creștere care pot apărea. O achiziție ar trebui să aducă sinergii, să fie compatibilă cu modelul de afaceri al băncii și să fie realizată la valoarea corectă, condiții care nu sunt îndeplinite în prezent.

Divizia de Bănci Subsidiare Internaționale a Intensa își propune să-și mărească cota pe piețele externe unde este deja prezentă, prin extinderea activităților de investiții bancare, gestionare a averii, private banking și asigurări. De asemenea, Intensa ar putea prelua portofolii de împrumuturi sau credite ipotecare pentru a-și extinde afacerea, a explicat Rottigni.

Comentarii
Adauga un comentariu