National

Florin Cîțu a făcut din nou împrumuturi: 3,3 miliarde de dolari la 10 şi 30 de ani, acest succes pe piaţa financiară

Publicat: 08 iul. 2020
Florin Cîţu explică
Florin Cîţu e propus la funcția de premier al României de către PNL

Florin Cîțu a făcut din nou împrumuturi. Ministrul Finanţelor se laudă că împrumuturile luate de România sub mandatul său demonstrează încrederea investitorilor în economie.  România a împrumutat de pe piaţa internaţională 3,3 miliarde de dolari, iar Florin Cîțu susține că dobânzile sunt mai bune comparativ cu precedenta ieşire pe extern cu obligaţiuni în dolari, din 2018.

„Să vorbim şi despre succesul pe care l-a avut România ieri pe pieţele internaţionale. Am împrumutat la 10 şi 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni. România nu a mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult mai ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. Deci, am reuşit iarăşi să avem dobânzi mai bune. Acest succes pe piaţa financiară, precum şi cel din urmă cu o lună şi ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a făcut din nou împrumuturi: Deficit bugear de 6,7% din PIB

Pentru anul 2020, suma totală a împrumuturilor planificate de Guvern se situează la 120 miliarde lei. Din această sumă, aproximativ 72,5 miliarde lei sunt pentru acoperirea deficitului bugetar (de 6,7% din PIB). Aceasta este datorie nouă care se adaugă la soldul datoriei statului. La această sumă se adaugă împrumuturi de 47,4 miliarde lei, bani necesari pentru plata datoriilor mai vechi care ajung în acest an la scadenţă, proces numit rostogolirea datoriei vechi. De pe piaţa internă, Finanţele şi-au propus pentru tot anul să atragă 70 de miliarde de lei, iar de pe cea externă, 7,8-8 miliarde de euro.

Ministrul Finanțelor se laudă că România nu are nevoie de FMI

Ministrul Finanțelor a declarat că România este singura țară din afara zonei euro care nu are nevoie de o finanțare de la o instituție tip FMI.

„Nu vom avea nevoie de FMI. Suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare. Avem încrederea finanţatorilor privaţi. Am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în perioadă de criză, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde. În criză ne-am împrumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani şi bineînţeles că ne uităm în continuare să ne finanţăm atât de pe piaţa internă. Mai pregătesc o surpriză pentru români în ceea ce priveşte împrumuturile. Dobânzile sunt în jos, în jur de 3% la lei, depinde de scadenţă. Aici lucrăm foarte bine şi cu banca centrală”, a spus ministrul.

Deficit bugetar de 6,7% din PIB

Ministrul de Finanațe susține că România va înregistra în acest an un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar contracția economică se va situa la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut.

„Economia globală trece astăzi printr-o criza nemaiîntălnită, în care a trebuit să ținem mai întâi oamenii sănătoși, dar nici să omorâm economia. A fost o provocare mare pentru acest Guvern. Noi ne uităm la noi, dar lucrurile sunt dificile pentru toate economiile. În SUA se estimează un deficit bugetar de aproape 24% din PIB, în acest an.

În Europa, zona euro, va fi în jur de 13%, iar în Romania de 6,7% din PIB. În acest moment și lucrurile arată ok. Am reușit, prin măsurile pe care le-am luat, să avem primul trimestru de creștere economică, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, după Irlanda, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. PIB-ul la 6 luni, avem trimestrul 2 care este afectat negativ, și aici vom avea o contracție a economiei într-un scenariu care merge pentru final de an spre minus 2,2% din PIB pentru tot anul“, a spus Cîțu.

Comentarii
Adauga un comentariu