National

Florin Cîțu, după decizia CCR: Nu mărim pensiile cu 40%

Publicat: 13 ian. 2021
Florin Cîțu, premierul României
Florin Cîțu, premierul României

Curtea Constituțională a respins acțiunea Guvernului, fiindcă punctul de pensie în 2020 ar fi trebuit majorat cu 40%. Această ordonanță de rectificare va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, iar acesta va decide dacă va fi retrimisă în Parlament sau dacă va fi promulgată.

„România nu și-a permis anul trecut și nu își permite nici în 2020 acest lucru. Dar, în acest moment, legea va merge la promulgare pentru domnul președinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Cred că vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem un calendar de creștere a pensiilor, iar pensiile vor crește, dar doar după varianta pe care coaliția merge.”, a declarat Florin Cîțu, premierul României.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Vom vedea care este decizia de la Finanțe”

Ministrul Muncii a venit imediat cu reacție, după ce Curtea Constituțională a respins acțiunea Guvernului. Ea a declarat că „așteaptă decizia de la Finanțe”.

„În contextul deciziei Curții Constituționale, așa cum Parlamentul a decis anul trecut menținerea punctului de pensie, care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia Curții Constituționale, în actul legal de punere în acord a legislației cu deciziile CCR, se va pronunța cu ceea ce este de făcut pe viitor. Aveam o lege în vigoare, pentru care nimeni, în Guvernele anterioare celui de anul trecut, deci Guvernul PSD, nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor, dacă ar fi să facem indexarea curată a inflației, așa cum am spus, atunci ea se face pe cadrul legal actual.

Așa cum v-am spus, suntem cu fila de buget transmisă spre Ministerul Finanțelor și acolo am dat cele două variante de buget, pe care le-ar presupune legislația în momentul de față pe pensii. Vom vedea care este decizia de la Finanțe”, a declarat Raluca Turcan, după decizia Curții Constituționale.

Lovitură grea primită de Guvernul Florin Cîțu din partea Curții Constituționale a României

Miercuri, 13 ianuarie, judecătorii Curții Constituționale, au discutat sesizările Guvernului privind legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie. Cu toate acestea, nu înseamnă că actualul Guvern va pune în aplicare legea. Chiar dacă CCR a dat dreptate noului Parlament, iar pensiile ar trebuie crescute cu 40%, Guvernul spunea că nu va face acest lucru, iar pensiile vor fi majorate cu doar 8% în 2021.

Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul Ludovic Orban

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În acest fel, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul.

Comentarii
  • Daca acest guvern nu se pricepe de ce nu lasa pe altii sa mearga mai departe.Daca nu, altii si tot asa.Eu stiu ca, daca unul nu poate lua nota 10, sa se dea deoparte.Si asa la voturi au fost mediocri…Asa-i Florin Vasilica Catu?

Adauga un comentariu