National

Florin Cîțu, un CV cu probleme: Biografie, studii, carieră politică, avere

Publicat: 29 apr. 2021
Florin Cîțu vorbește la microfon
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat cum se va desfășura revenirea la normalitate în această vară

Propunerea Coaliției de Dreapta a lui Florin Cîțu pentru postul de prim ministru a suscitat multe discuții în rândul actualei opoziții și în presa central din cauza unor probleme legate de CV-ul fostului ministru al Finanțelor în Guvernul Orban.

Florin Cîțu, care a fost lider al senatorilor liberali, este cunoscut ca una dintre cele mai importante și dure voci anti-PSD. Acesta a fost economist sef al ING și unul dintre cei mai activi participanți la atacul speculativ pe leu din 2008.

Personaj controversat, Florin Cîțu are majoritatea bunurilor deținute provenite din donații. Din declarația de avere a premeirulu ireiese că aceste donații ar fi fost făcute de părinții acestuia, Elena şi Vasile Cîţu.

Florin Cîțu, CV de premier?

Florin Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972, în judeţul Vâlcea. Acolo și-a petrecut copilăria şi adolescenţa.

Din anul 1992, Florin Cîțu și-a început studiile în Statele Unite ale Americii, la Grinnell College, Iowa, unde, după patru ani de studii, obţinând o diplomă de licenţă în economie şi matematică.

Ciudat este faptul că numele lui Flroin Cîţu apare însă ca absolvent al Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea (Fostul Liceu Energetic Râmnicu Vâlcea), la capitolul „elevi care au studiat în străinătate”.

Totuși, un an de studii la Grinnell College costă peste 63.000 de dolari, dintre care peste 48.000 școlarizarea și aproape 12.000 cazarea și masa. Colegiul nu acordă burse, ci doar facilitează studenților granturi și credite. Astfel apare întrebarea de unde a avut Florin Cîțu atâțea bani să studieze în America?

Potrivit CV-ului premierului, între 1997 şi 1999, Florin Cîțu a făcut un master tot în Statele Unite ale Americii, la Iowa Sate University, în domeniului politicii monetare aplicate, macroeconomie, econometrie.

Între anii 1999 şi 2002, acesta a urmat un program doctoral completat, la Iowa Sate University, însă nu și-a a susţinut lucrarea de disertaţie.

În anul 2003, Florin Cîțu a obținut o diplomă de studii de la Center for Financial Studies in Frankfurt, pe tema „Metode empirice pentru construirea  modelelor macroeconomice”.

Economist la Banca Naţională a Noii Zeelande și Banca Europeană de Investiţii

În perioada 2002 – 2003, a început să lucreze ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande, unde s-a ocupat de analiza si dezvoltarea de modele aplicate în strânsă legătură cu responsabilităţile/deciziile de politică monetară.

În perioada noiembrie 2003 – decembrie 2004, actualul premier s-a angajat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în Luxemburg, unde s-a ocupat de realizarea de rapoarte şi analize empirice publicate săptămânal pentru board-ul BEI despre: rolul EURO ca valuta de rezerva internaţională, politica monetară şi preţul activelor, datoria sectorului privat, interpretarea rapoartelor FMI FSAP.

În 2005, Florin Cîţu a lucrat în domeniul consultanţei pentru companii private din sistemul financiar-bancar, iar în ianuarie 2006 a devenit economist şef al ING Bank România. Un an mai târziu, a ajuns director al departamenului Pieţe Financiare, fiind responsabil cu rezultatele financiare pentru departamentele de arbitraj pe rata dobanzii si rata de schimb, responsabil cu administrarea lichidităţii băncii, responsabil cu rezultatele departamentelor de vânzare a produselor financiare către clienţii companii mari, mici si mijlocii, precum şi responsabil peste departamentul de cercetare.

În martie 2011, Florin Cîţu a fost dat afară de la ING. Pe urmă, a continuat în domeniul consultanţei şi analizei economice pentru companii cu capital privat şi instituţii publice pe probleme de administrarea riscului de curs valutar şi de dobândă, politică macroeconomică, produse financiar bancare, precizează CV-ul ministrului.

Cariera politică, legată de PNL

Florin Cîțu a fost ales senator pe listele PNL, în circumscripția electorală nr. 42, București, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Din decembrie 2016, a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senatul României, precum şi liderul grupului senatorilor liberali.

Din noiembrie 2019, devine ministru al Finanțelor, iar după alegerile legislative din 2020, președintele Klaus Iohannis îl desemnează prim minsitr- funcție pe care o cupă și în prezent.

Despre viața personală, Florin Cîțu s-a ferit să vorbească. Tot ce se știe este că a fost căsătorit în urmă cu câțiva ani, acum fiind, se pare, într-o relație cu Elena Calistru, ce lucrează în domeniul ONG-urilor de peste 10 ani și a fost implicată în numeroase proiecte naționale și internaționale.

Ce avere are Florin Cîțu

Potrivit declarației de avere, Florin Cîțu deține o casă de 130 de metri pătrați, cumpărată prin credit, în Sectorul 2 din Capitală, și mai multe hectare de teren, primate ca donații de la părinții săi, Elena şi Vasile Cîţu.

Florin Cîțu are 50% din 3 terenuri de 1 hectar (teren agricol), 75 hectare (teren forestier) și 1.250 mp (intravilan), alături de fratele său, George Cîțu.

Premeirul mai are un teren agricol în comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea, și un altul în comuna Voineasa.

În bănci, Flroin Cîțe are 350.000 lei plus un credit personal, în valoare de 30.600 euro.

Comentarii
  • Citu a picat treapta a II-a la un liceu industrial. Trebuia sa ajunga la profesionala. Au intrat in functie pilele familiei si a facut si el un liceu. Tot industrial. Dupa care a picat doi ani la rand admiterea la ASE Bucuresti. Abia apoi a plecat in SUA unde a facut un colegiu (nu e facultate!) de mana a saisprezecea. Colegiul ala are mai putini studenti decat Bacaul. De unde a avut bani sa plateasca taxele? – asta e o intrebare buna.

Adauga un comentariu