Economic Local

Fonduri UE de peste 3 milioane de euro, plătite tinerilor fermieri din Iași

Publicat: 14 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fonduri UE de peste 3 milioane de euro plătite tinerilor fermieri din Iași
Tinerii fermieri din Iași investesc în sere cu legume

Tinerii fermieri din Iași au primit fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro. AFIR semnează în continuare contractele de finanțare cu beneficiarii

Ieșenii care au depus cereri de finanțare în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – au primit o parte din banii solicitați de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Tinerii fermieri au semnat contractele și au primit banii pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural, respectiv 3 milioane de euro. Aceștia vor să modernizeze serele cu legume, să înființeze ferme zootehnice și să achiziționeze stupi.

În ultima sesiune de finanțare din Iași, au fost depuse 72 de cereri în valoare de 4 milioane de euro, iar la nivel național au fost înregistrate 4.302 solicitări din partea potențialilor beneficiari din toată țara. Sumele solicitate de cei din Iași sunt cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro pentru fiecare proiect depus. După ce semnează documentul, AFIR virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Dacă aceștia îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri, în ceea ce privește dezvoltarea fermei, în maxim 3 ani, primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare.

Tinerii fermieri din Iași primesc fonduri europene pentru procesare

Sumele acordate de AFIR în ultima sesiune de finanțare au crescut, iar fermierii pot investi în procesarea legumelor și fructelor. Astfel, fiecare proiecte este în valoare de 70.000 de euro. Multe au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăiești și orașul Târgu Frumos. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume și pentru procesarea lor. Interesul pentru submăsura 6.1 a fost mare de fiecare dată, astfel că fondurile au fost epuizate înainte de termen. Tinerii fermieri care au investit deja în afacerile din mediul rural au reușit să vândă marfa în supermarketuri. Aceștia vând, în plin sezon, tone de legume, iar în perioada rece procesează legumele.

Ieșenii mai pot depune proiectele în submăsura 9.1 până la 18 octombrie 2022

Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1 –Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol, care însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/an. Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. O nouă sesiune de depunere a proiectelor va fi deschisă în luna iulie 2022, în submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol.

Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1, care însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/an. Tinerii fermieri din Iași se pot asocia pentru a accesa fonduri europene.

Adauga un comentariu