Prima pagină » National » Fost ministru al Educației, reacție dură după discursul devenit viral al unei șefe de promoție: „Nu este decât un teribilism”
Fost ministru al Educației, reacție dură după discursul devenit viral al unei șefe de promoție: „Nu este decât un teribilism”

Fost ministru al Educației, reacție dură după discursul devenit viral al unei șefe de promoție: „Nu este decât un teribilism”

09 iun. 2024, 20:10, 3 ,
BZI.ro, în National

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, reacționează, duminică, la discursul devenit viral al șefei de promoție a Colegiului Mihai Viteazu din Ineu.

„Cineva trebuie să spună că „discursul” – devenit celebru – al domnişoarei din Ineu nu este decât un teribilism al unui copil deştept, dar care încă nu a înțeles care e rolul şcolii -aşa imperfectă cum este ea-, nu a înțeles încă exact că ea e responsabila propriei sale vieți -în care, din ce ți se dă, adică şcoala, tu triezi, extinzi, utilizezi în clădirea propriei personalități-.

Practic ceea ce a făcut domnişoara e ceea ce ar face un proprietar care se zborşeşte la constructorul unei case încă în construcție -care abia a turnat fundația- că nu vede încă decorațiunile interioare.

Cam tot ce solicită domnişoara sunt lucruri pe care ți le clădeşti singur, pe fundația cunoaşterii clădită de şcoală.
Sigur că tentația admirației maselor de stil „mamăăă, ce le-a zis-o” e mare -da, „sistemul” are multe hibe- dar singurul lucru pe care-l regret e că nu s-a găsit un profesor în sală care să-i dea, pe loc, un răspuns cald, inteligent, profund şi care să-i dea domnişoarei, şi nouă, de gândit.

Nu e nimic greşit ca la 18 ani să fii teribilist, mulți dintre voi ați fost, e însă surprinzătoare tracțiunea pe care, an de an, o au genul acesta de erupții”, a declarat DAniel Funeriu.

Daniel Funeriu: „Mesajul meu către tânăra domnişoară e să-i doresc succes”

De asemenea, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, are și un mesaj pentru sefa de promoție.

„Mesajul meu către tânăra domnişoară e să-i doresc succes, să-şi pună ca țintă ameliorarea țării noastre, astfel încât copiii ei să fie fericiți. Şi să o invit să continue să-şi clădească personalitatea – încă în formare – pe fundația a ceea ce şcoala, aşa cum e ea, i-a dat.

Şi pe mine şcoala m-a învățat să mă conformez, dar am ales să mă conformez rigorilor impuse de laureați Nobel, rigorilor unor funcții publice, nu standardelor joase.

Iar dacă şcoala asta oribilă de azi a învățat pe cineva să mintă, îl rog pe acel cineva să citească despre viețile – de la Coposu la Mandela-  celor pe care nici zeci de ani de puşcărie cruntă nu i-a făcut să mintă.

Iar noi să reflectăm asupra rolului şcolii care, în modesta mea opinie – şi a Constituției, dacă o citiți- e să te învețe. Restul, până la atingerea educației înalte, e treaba ta şi a familiei tale. Asta ne spune realitatea şi… Constituția.

PS: aştept cu nerăbdare heităreala şi, eventual, titlurile din presa care mă „iubeşte”. Am avut o zi nasoală ieri, vreau puțină „action!”, scrie Funeriu pe Facebook.

Comentarii
  • Din pacate eleva are dreptate. Scoala ii indoctrineaza cu teorie 12 ani si ies fara competente. Fara competente si cu diploma accesul in piata muncii e dificil.

  • Domnișoara a avut libertatea de a nu merge la școală, sau nu la școală în România și așa nu se mai simțea atât de nefericită..

  • Are mare dreptate domnisoara. Scoala romaneasca este incremenita in peisaj si reflecta in detaliu societatea romanesca minciuna, lipsa de onestitate, superficialitate. Credeti ca rezultatele obtinute la testele Pisa nu sunt relevante. Scoala romanesca a fost f.f. buna pana in 1978- 1980, dupa aceea pana astazi este la fel cu „sezatorile culturale” de care erau si sunt pline programele de televiziune. Totul este o minciuna frumos ambalata. Fost profesor actual pemsionar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *