Actualitate

Fostul europarlamentar Adrian Severin, în „Dezbaterea Zilei” – programul BZI LIVE arată realități contemporane din Iran – VIDEO

Publicat: 09 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul europarlamentar Adrian Severin în Dezbaterea Zilei - programul BZI LIVE arată realități contemporane din Iran - VIDEO
Adrian Severin, la BZI LIVE, despre situația din Iran

Fostul europarlamentar și ministru de Externe a României, Adrian Severin a discutat în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre situația din Iran, dar și despre realitatea comtemporană din această țară, care, în condițiile în care a livrat armament Rusiei, este pusă sub sancțiunile europene.

Adrian Severin în „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE

La „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Adrian Severin a comentat situația din Iran și a vorbit despre cum se văd lucrurile din interior, în actuala situație geopolitică, pe actualul plan al războiului din Ucraina.

„Realitatea de pe teren este foarte diferită de ceea ce servește mass-media mainstream. Ne oferă o imagine caricaturizată a Iranului să ne manipuleze și să ne facă să acceptăm o politică contrar intereselor noastre. Sigur că Iran este o țară diferită. Este una dintre puținele țări care sunt succesoarele unor imperii. Linia aceasta de succesiune nu a fost înfrântă.

Șocant este că pe teren nu găsești nimic din relatările canalelor radio sau de televiziune. A doua chestiune este legată de faptul că în Iran se înțelege că războiul din Ucraina nu este doar câteva teritorii pe care Rusia el revendică. E vorba despre punerea în discuții a ordinii internaționale. Iranul își pune problema că trebui să fie prezent în negocierea acestei ordini noi care va fi probabil consacrată prin formula cu care se va ăncheia acest război. Dacă va fi pace, va privi înreaga ordine a lumii, și nu doar raporturile teritoriale.

Iranul își pune problema cum va ajunge el la masa de negocieri în condițiile în care nu vrea să intre în război și în contițiile în care el este o țară sub sancțiuni impuse în afara dreptului național. Iranul nu poate fi de acord cu rezolvarea problemelor teritoriale prin război. Este este, în baza acestei pozițiii, în imposibilitatea de a intra în tabăra rusă. Pe de altă parte, împins de realitățile geopolitice trebuie să afirmă ca are o înțelegere pentru politica pe care Rusia o duce în Ucraina. Însă această înțelegere trebuie să fie punctul de plecare la încetarea războiului ca primă prioritate. Ar trebui să ajungem la o încetare a luptelor”, a menționat Adrian Severin.

Adrian Severin: „Iranul, împreună cu România, ar putea forma un tandem care să încerce a găsi o cale de armistițiu în Ucraina”

Pe de altă parte, fostul europarlamentar Adrian Severin a discutat și despre un posibil „partenerita” între Iran și România, care ar putea duce la crearea unui armistițiu în Ucraina.

„În acest punct mă întreb, în măsura în care Iranul, o țară sub sancțiunile americane care este împinsă să se apropie de Rusia să să conceapă anumite formule de cooperare, împreună cu România, care este partener strategic, nu ar putea forma un tandem care să încerce a găsi o cale de armistițiu în Ucraina. Iranienii ar putea avea o ușă deschisă către Rusia, noi, formal, am putea avea o ușă deschidă la Statele Unite. E o idee la care merită să ne gândim, pentru că dacă nu ne imaginăm nimic, vom ajunge să fim prizonierii faptelor noastre.

Dacă diplomația românească e capabilî să facă asemenea pași, e cu totul o altă discuție. Deocamdată, trebuie să o luăm de la capăt, să creăm o nouă elită politică pentru a crea o conducere românească. Altfel, ieșim din istorie”, a conchis Adrian Severin.

În „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Adrian Severin a discutat și despre eșecul intrării României în Schengen.

Adauga un comentariu