Secretele istoriei

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, se ascunde la o plantație de trestie de zahăr

Publicat: 06 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul rege al Spaniei Juan Carlos se ascunde la o plantație de trestie de zahăr
Juan-Carlos-al-Spaniei

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos se ascunde la o plantație de trestie de zahăr după ce a părăsit definitv ţară. Juan Carlos a cerut însă ca titlul de rege emerit al Spaniei să îi rămână. Acesta se afla în Republica Dominicana la o familie bogată ce deţine mai multe plantaţii de trestie de zahăr. Potrivit presei internaţionale acesta intenţionează ca de aici să plece într-o altă ţară.

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a părăsit Spania duminica

Presa din Spania susţie ca Juan Carlos a părăsit Spania duminică, cu maşina personală, către Portugalia de unde a luat avionul luni dimineaţa către Republica Dominicana.

Atât presa portugheza cât şi canalul de televiziune TVI24 au informat luni faptul că Juan Carlos se află la Cascais, o zonă de reşedinţe de lux de lângă Lisabona, unde şi-a petrecut o parte din copilărie.

În aceeaşi zi avocatul fostului rege a declarat că Juan Carlos va ramene la dispoziţia procuraturii. Reacţiile la plecarea acestuia în exil au divizat societatea spaniolă. Pe de o parte unii sunt de părere că ar fi trebuit să rămână în ţară şi să aştepte judecata. Juan Carlos a avut un rol important în tranziţia Spaniei către democraţie, după dictatura lui Francisco Franco.

În luna iunie Curtea Supremă a Spaniei a făcut anunţul cu privire la deschiderea unei anchete asupra fostului rege Juan Carlos. Acesta a fost acuzat într-un caz de corupţie în Arabia Saudită.

Ancheta autorităţilor spaniole şi elveţiene anchetează îşi duc anchetă în special asupra unei sume de 100 de milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveţia.

Despre presupusa sumă se vehiculează faptul că acesta ar fi apelat la legăturile create pentru a ascunde banii obţinuţi din partea Arabiei Saudite.

Fostul rege a anunţat printr-un comunicat decizia de a părăsi Spania

Juan Carlos a transmis o scrisoare fiului său, Regele Felipe al VI-lea, fostul monarh, prin care își expune dorința de a pleca din statul spaniol, deoarece a fost investigat pentru corupție, dar și din cauza „anumitor evenimente trecute”

„Cu aceeași dorință de a servi Spania, dorință care mi-a inspirat domnia în fața repercusiunilor generate de anumite evenimente trecute din viața mea privată, vreau să îmi exprim disponibilitatea absolută pentru a contribui la facilitarea exercițiilor funcției tale”, se arată în scrisoarea trimisă de Juan Carlos fiului său regele Felipe al VI-lea,

Cine este fostul rege al Spaniei Juan Carlos

Juan Carlos I de Bourbon a fost rege al Spaniei din 22 noiembrie 1975 până pe 19 iunie 2014, potrivit constituției Spaniei, care îl recunoaște ca simbol de unitate națională și legitim moștenitor al dinastiei istorice.

Are ca titlu monarhic (Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbon y Borbon-Dos Sicilias) şi este nepotul lui Alfonso XIII și fiul lui Juan de Borbon, Conte de Barcelona și al Mariei de las Mercedes de Borbon și Orleans, Prințesă a celor două Sicilii.

În data de 2 iunie 2014, Juan Carlos a anunțat că a decis să abdice în favoarea fiului său, Felipe. Juan Carlos a devenit al patrulea monarh european care abdică în doar un an și jumătate, în urma Papei Benedict al XVI-lea (28 februarie 2013), regina Beatrix a Olandei (30 aprilie 2013) și regele Albert al II-lea al Belgiei (21 iulie 2013).

Adauga un comentariu