International

Franța aprobă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani

Publicat: 02 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Franța aprobă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani
Studiile făcute în Franța au arătat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient pentru administrarea persoanelor mai în vârstă de 65 de ani

Guvernul francez spune că persoanele în vârstă cu condiții preexistente pot primi acum vaccinul AstraZeneca Covid-19, revizuindu-și poziția cu privire la această problemă. „Persoanele afectate de comorbidități pot fi vaccinate cu AstraZeneca, inclusiv cele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani”, a spus ministrul sănătății.

Luna trecută, Franța a aprobat utilizarea vaccinului numai pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, invocând lipsa datelor pentru persoanele în vârstă. De atunci, studiile au arătat că vaccinul este extrem de eficient în rândul vârstnicilor .

Vaccinul Oxford-AstraZeneca este utilizat pe scară largă în Marea Britanie

Vaccinul Oxford-AstraZeneca este utilizat pe scară largă în Marea Britanie, dar mai multe țări din UE îl limitează încă la vârsta sub 65 de ani, inclusiv Germania.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat-o pentru toți adulții, dar este de latitudinea fiecărui membru să își stabilească propria politică de lansare.

Într-o poziție ulterioară, comisia de imunizare a Canadei, luni, a sfătuit să nu dea vaccinul AstraZeneca persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, spunând că datele studiilor clinice pentru această grupă de vârstă sunt prea limitate.

Ce spun autorităţile din Franța

Vorbind la televiziune, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a declarat că persoanele cu afecțiuni preexistente – precum hipertensiunea arterială sau diabetul – ar putea primi vaccinul Oxford-AstraZeneca din cabinetele medicale, spitale și „în câteva zile” de la farmacii.

Politică se va aplica celor peste 50 de ani, inclusiv celor cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, a spus el.

Celor cu vârsta peste 75 de ani li se va oferi în continuare fie Pfizer, fie Modernă într-un centru de vaccinare, a adăugat el.

În ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că vaccinul AstraZeneca este „cvasi-ineficient” pentru grupele de vârstă mai înaintată – o afirmație puternic respinsă la acea vreme de oficialii și oamenii de știință din Marea Britanie. Dar, după o reuniune a Consiliului European de vineri, el a spus: „Dacă acesta este vaccinul care mi se oferă, evident l-aș lua”.

Pe măsură ce au apărut mai multe date, oficialii francezi din domeniul sănătății au încercat să-i convingă pe oameni că este la fel de sigur și eficient ca și alte vaccinuri Covid-19.

Doar 273.000 de doze de AstraZeneca au fost administrate în Franța din 1,7 milioane primite până la sfârșitul lunii februarie, arată cifrele ministerului sănătății.

Unii medici francezi au respins vaccinul, citând efectele secundare inițiale la unii oameni și datele din studii care sugerează că acesta oferă o protecție minimă împotriva bolilor ușoare din varianta Covid din Africa de Sud , deși dezvoltatorul a spus că protejează încă împotriva bolilor severe. Aproximativ trei milioane de persoane au primit până acum cel puțin o doză de vaccin Covid-19 în Franța – împotriva a peste 20 de milioane din Marea Britanie , care are aproximativ aceeași populație.

AstraZeneca este administrat în România

Vaccinul AZD1222 (AstraZeneca) a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford și de o companie de farmaceutice AstraZeneca. Pe 30 decembrie 2020 a vaccinul a fost aprobat de Marea Britanie. Ulterior, India, Austria, Germania, Franța se numără printre țările unde se administrează acest ser. Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul AstraZeneca în luna ianuarie 2021. Studiile pe scară largă au aratăt că acest vaccin este eficient în proporție de 62 la sută, în timp ce serul Pfizer este eficient în proporție de 95 la sută.

La momentul de față, în Uniunea Europeană, vaccinul britanicilor, AtraZeneca, este cel de-al treilea aprobat, după vaccinul produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și vaccinul Moderna, produs de compania americană cu același nume. Serul Pfizer și Moderna au fost produce după aceeași tehnologie, ARN messager, pe când vaccinul AstraZeneca folosește tehnologia clasica de dezvoltare a unui vaccin. Compania britanică a produs noul ser prin intermediul unui virus care nu se poate multiplica, dar transmite sistemului imunitar informațiile necesare pentru a se putea apară în cazul infectării cu coronavirus.

Adauga un comentariu