Coronavirus

Un medic explică de ce vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca, va fi mai ușor de administrat în România

Publicat: 08 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un medic explică de ce vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca va fi mai ușor de administrat în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis luni după-amiază ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, care până acum era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani

Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca, ar putea fi dat spre utilizare la finalul lunii decembrie, conform directorului executiv al producătorului farmaceutic. În momentul de față, compania așteaptă aprobarea emisă de autoritățile, care au rolul de a reglementa produsul pe piața medicamentelor.

În luna septembrie a acestui an, vaccinul companiei Astra Zeeneca a intrat în faza a 3-a a studiilor clinice. Cu toate acestea, testele au fost suspendate temporar, deoarece unul dintre voluntarii din Marea Britanie a avut o problemă de sănătate. La scurt timp, testele au fost reluate. Astfel, Astra Zeneca deține un vaccin ce oferă mari speranțe în lupta cu noul coronavirus, fiind unul dintre cei mai promiţători candidaţi pe plan mondial, referitor la găsirea unui tratament care să ducă la salvarea planetei de temutul virus.

Sandra Alexiu: „Pentru că este un vaccin care se comportă aproximativ la fel cu cele pe care le folosim astăzi”

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și membru al grupului de vaccinologie al Societății Naționale al Medicilor de Familie, este de părere că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca va fi mai ușor de administrat, spre deosebire de altele, care se află în dezvoltare în prezent. Ea crede că vaccinul aminitit este un unul care se comportă asemănător cu cele care se folosesc în momentul de față, în România.

„Mai multe vaccinuri sunt în faza 3, într-o fază avansată de testare. Acesta este testat pe 30.000 de subiecți și despre care știm deja câteva lucruri. Face parte dintr-o serie de vaccinuri care sunt deja rezervate și în cazul în care vor fi aprobate”, a spus Alexiu la Digi24.

„Ele vor ajunge și în România, am fost anunțați prin comunicat de acest lucru. Este unul dintre vaccinurile care ne vor da ceva mai puține bătăi de cap cu privire la transport și la administrare, pentru că este un vaccin care se comportă aproximativ la fel cu cele pe care le folosim astăzi. Pentru celelalte vaccinuri care erau în discuție se punea problema unor condiții speciale de transport și administrare”, a adăugat ea.

Vaccinul este unul pe bază de adenovirus

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov afirmă că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca este un vaccin pe bază de adenovirus, ceea ce înseamnă că este utilizat un virus inactiv, care să ducă la stimularea organismului să producă anticorpi. Acest lucru va ajuta corpul să lupte mai ușor în cazul în care intră în contact cu noul coronavirus.

„Vaccinul de la Astra Zeneca, făcut împreună cu specialiștii de la Oxford, este un vaccin pe bază de adenovirus. Asta înseamnă că folosește un virus atenuat, cumva adormit, ca să introducă în organism acel semnal care să stimuleze organismul să producă anticorpi și care să reacționeze la întâlnirea cu coronavirusul. Discutăm de o administrare cu două doze, cel puțin așa se știe în acest moment, două doze la interval de o lună.

Dacă va fi dat drumul și acest lucru se va putea întâmpla, vom beneficia și noi și cei din UE, dar trebuie făcute câteva lucruri pentru asta. Trebuie să stabilim o bună colaborare între toți actorii care sunt implicați în acest lucru, o foarte bună organizare a vaccinării, o comunicare către populație și stabilirea grupelor de risc. Asta este un deziderat important, având în vedere că nu vom primi doze pentru toată populația”, a mai spus Alexiu.

Adauga un comentariu