International

Franța va plafona prețurile la energie timp de 1 an și va plăti câte 100 de euro lunar pentru facturile francezilor

Publicat: 22 oct. 2021
Franța va oferi compensații de 100 de euro
Franța va oferi compensații de 100 de euro

Guvernul francez a anunțat o plată unică de 100 EUR (84 GBP; 116 USD) pentru fiecare cetățean al cărui venit net lunar este de 2.000 EUR sau mai puțin, pentru a ajuta la contracararea creșterii prețurilor la combustibil și energie. De altfel, Franța a anunțat că va plafona prețurile la energie pentru o perioadă de 1 an.

„Indemnizația de inflație” va merge automat la aproximativ 38 de milioane de francezi, inclusiv cei care nu conduc o mașină sau nu merg cu motocicleta.

Franța va plafona preţurile la energie şi va acorda o compensaţie de 100 de euro pentru cetățeni

Primele plăți vor merge către angajații întreprinderii la sfârșitul lunii decembrie. Funcționarii publici, studenții și pensionarii le vor primi pe ale lor la începutul anului 2022.

Plata de 100 de euro va fi scutită de impozite, iar premierul Jean Castex a spus că va costa guvernului 3,8 miliarde de euro (3,2 miliarde de lire sterline; 4,4 miliarde de dolari). Acesta ar fi mult mai mic decât costul reducerii taxei la combustibil, a spus el.

Europa se confruntă cu o nemulțumire larg răspândită după ce prețurile mondiale la energie au crescut, în mare parte ca urmare a cererii uriașe din partea întreprinderilor care se recuperează după lunga paralizie cauzată de Covid. Tulburările de pe piața energiei au avut un efect secundar, perturbând lanțurile de aprovizionare și provocând unele lipsuri de combustibil și alte bunuri de larg consum.

Președintele Emmanuel Macron este la șase luni distanță de alegerile prezidențiale, iar creșterea prețurilor la energie amenință să declanșeze un nou val de proteste în masă.

Protestele „gilets jaunes” (vestele galbene) din 2018 au escaladat de la proteste împotriva taxei la combustibil la o mișcare mult mai largă antiguvernamentală.

Castex a spus că un plafon pentru prețurile gazelor de uz casnic va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022, deoarece prețurile la energie la nivel mondial ar trebui să scadă doar treptat.

România încă nu a luat măsuri concrete pentru ajutarea românilor

Pe de altă parte, ideea de plafonare a prețurilor la energie este una puternic contestată de Guvern. De mai multe ori, Florin Cîțu a anunțat că acest lucru ar fi imposibil într-o piață liberă a energiei. Totuși, până în aceste momente nu s-au luat măsuri autoritare pentru reducerea costurilor la energie. În schimb, Mugur Isărescu anunța că prețul produselor alimentare va crește considerabil:

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din în ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

 

Florin Cîțu a afirmat de mai multe ori faptul că România traversează o perioadă bună din punct de vedere economic.

Adauga un comentariu