Prima pagină » Culinar » Frunze de podbal pentru sarmale. Iată cum le poți conserva pe iarnă

Frunze de podbal pentru sarmale. Iată cum le poți conserva pe iarnă

21 feb. 2024, 12:45,
BZI.ro, în Culinar

În cazul rețetei de frunze de podbal pentru sarmale se vor respecta aceeași pasi precum în cazul conservării oricăror altor frunze, fie în saramură, la congelator sau în mod natural. Pentru a începe, este important să selectați frunze tinere, neporoase, fără semne de boală, complet verzi și, cel mai important, nepătate.

Cum poți conserva frunze de podbal pentru sarmale

Cea mai simplă metodă de conservare a frunzelor depodbal pentru iarnă este cea a congelării. Pentru aceasta, începeți prin a spăla frunzele bine sub jetul de apă, iar apoi opăriți frunzele în apă clocotită timp de 2-3 minute. Scoateți-le și clătiți-le imediat cu apă rece pentru a opri procesul de gătire, și scurgeți excesul de apă de pe ele, până sunt complet uscate. Puneți frunzele în pungi sigilate la congelator. Această metodă simplă vă va permite să aveți frunze de podbal la îndemână pe tot parcursul iernii.

O altă metodă foarte simplă de conserare a frunzelor de podbal se face în mod natural, în peturi de plastic. Nu trebuie să le spălați, ci doar să le scuturați bine pentru a elimina gândacii și alte impurități. Asigurați-vă că frunzele sunt uscate și nu au picături de apă pe ele. Selectați frunzele, îndepărtați codițele, iar apoi faceți ghemotoace de câte 1-2 frunze. Introduceți ghemotoacele de frunze în peturi de plastic de 0,5 litri. Asigurați-vă că atât peturile, cât și frunzele sunt uscate, fără urme de apă. Îndesați bine frunzele cu ajutorul cozii unei linguri de lemn sau a unui băț. Când petul este plin, închideți-l cu dopul și așezați-l pe raft în cămară sau în alt loc răcoros. Atunci când doriți să pregătiți sarmale, tăiați petul, desfaceți frunzele, spălați-le, opăriți-le timp de 3-4 minute și clătiți-le cu apă rece înainte de a le folosi pentru sarmale.

Sarea este un conservant bun care scoate în evidență aroma frunzelor

Pentru a conserva frunzele de podbal în sare, începeți prin îndepărtarea codițelor și spălarea acestora. Presărați frunzele cu sare de mină neiodată sau sare de murături. Puteți folosi borcane, găleți, bidoane sau alte recipiente conforme preferințelor personale. Dacă doriți, puteți adăuga și verdețuri precum mărar, pătrunjel, leuștean sau chiar corcodușe și prune verzi. Lăsați un spațiu de aproximativ 1-2 degete între frunze și gura recipientului, iar apoi adăugați un strat gros de sare deasupra. Frunzele vor elibera lichid în timpul procesului de conservare, astfel că este important să lăsați loc pentru acest lichid care se va acumula. Frunzele vor fi conservate perfect și vor deveni sărate și tari. Pentru a le desăra, puteți să le lăsați în apă, schimbând-o de câteva ori, înainte de a le folosi în rețetele preferate.

Pentru a conserva frunzele de podbal în saramură, așezați-le în straturi sau ghemotoace în borcane, găleți sau bidoane. La fel ca și în cazul conservării în sare, puteți adăuga verdețuri precum mărar, pătrunjel, țelină, leuștean sau chiar corcodușe verzi între straturile de frunze. Pentru a pregăti saramura, adăugați 200 g de sare mare de mină, neiodată, la fiecare litru de apă într-o cratiță. Încălziți amestecul pe foc până când sarea se topește complet. Nu este necesar să ajungă în punctul de fierbere, este suficient ca sarea să se dizolve. Turnați saramura caldă peste frunzele de podbal. Înainte de a folosi frunzele, este recomandat să le lăsați la desărat pentru a reduce concentrația de sare. Această metodă simplă de conservare în saramură vă poate asigura stocul de frunze de podbal pentru sarmale pe tot parcursul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *