Cancan

Gabi Luncă a murit. Doliu în muzica populară şi lăutărească din România

Publicat: 03 apr. 2021
una din ultimele fotografii cu Gabi Lunca, care a murit din cauza infectiei cu coronavirus
Gabi Luncă a trecut printr-o adevărată dramă când primul copil, o fetiță, i-a murit chiar în ziua în care fusese botezat

Astăzi, 2 aprilie 2021, ne-a părăsit încă o mare stea a lumii artistice din România. Gabi Luncă a murit la vârsta de 82 de ani. Ea era internată de mai multe zile la Spitalul Judeţean Ilfov, medicii afirmând că are infecție cu coronavirus. Această veste tristă vine la câteva ore după ce Nelu Ploieșteanu a decedat tot pe patul unui spital. Valul 3 de covid mai face astfel încă o victimă. În urmă cu o săptămână și Cornelia Catangă a murit, după ce fusese internată în spital cu diagnosticul de coronavirus.

 

Anunțul trist a fost făcut chiar de fiica îndrăgitei artiste, Rebeca Onoriu. Alături de mesaj aceasta a atașat o fotografie cu Gabi Luncă alături de soțul său, Ion Onoriu.

„Dupa 23 ani, din nou impreuna! Canta impreuna Celui pe care L-au iubit si L-au slujit o viata intreaga! O sa ne revedem…”, a scris Rebeca Onoriu pe o rețea de socializare.

Acum câteva zile, fiica ei a reuşit să intre în spital şi să discute cu medicii. Estera Onoriu era îngrijorată pentru că nu mai ştia nimic despre mama sa, iar după câteva zile chiar ea a sunat-o. Tot ce a auzit a fost sunetul aparatelor din ATI şi un geamăt.

„Noi ne rugăm din oră în oră, avem alarmă la ceas, nu am încetat rugăciunea”

Familia a fost alături de ea non stop.

„Nu am știut nimic, direct de la ea, de miercuri seara până duminică, când am primit un apel cu numărul dumneaei şi am auzit doar un geamăt şi aparate care bipăiau şi nu puteam să aud nimic. Strigam şi nu auzeam nimic, în condiţiile în care toţi știm ştirile cu pacienți legaţi. Mi-am făcut griji foarte mari, am cerut informaţii. Mi-au spus că este în regulă, m-a sunat de 9 ori, 9 apeluri am avut. Am sunat şi m-am pus în conferinţă să audă şi un alt medic, prietena mea de suflet, doctoriţa Alice Grasu, care auzind ce se întâmplă, cu sunetele acelea, a sunat ca să întrebe ce se întâmplă cu mama.

Mi s-a comunicat de la spital că este bine, dar nu am putut să cred. Ieri am reuşit să am ajung la spital, să intru în legătură cu conducerea spitalului, nişte oameni deosebiţi şi am aflat starea reală a mamei.

Deși este o afectare pulmonară foarte mare, mama este lucidă. Din păcate, este conectată la ventilaţie mecanică noninvazivă, respir, pe un plămân artificial. Starea dumneai este critică, dar ceea ce se minunează şi medicii, încă este conștientă, cooperantă şi pozitivă, ceea ce ajută foarte mult. Noi ne rugăm din oră în oră, avem alarmă la ceas, nu am încetat rugăciunea. Ştiu că are o vârstă, dar este greu să moară acolo, singură.”

Cine este Gabi Luncă

Gabi Luncă s-a născut în Prahova, pe 16 octombrie 1938. La 3 ani jumătate a rămas orfană de mamă. Atât ea, cât şi ceilalţi 5 copii ai familiei Luncă au crescut în condiţii nu tocmai bune, din cauza mamei vitrege. A făcut doar 7 clase, apoi s-a angajat ca muncitor necalifcat, la săpat șanțuri. Pentru că avea o vice foarte frumoasă, colegele de muncă se ofereau să-i facă norma, pentru ca ea să le cânte. Astfel a început să participe la diverse concursuri li, bineînțeles, să le câștige.

„Imi tremurau picioarele, curgeau apele pe mine, in primul rand pentru ca am intrat unde era dorinta mea de o viata intreaga, 18 ani cat aveam atunci. Acolo am vazut o doamna cu o rochita roza de stamba cu dantela pe la volane, toata era numai volane, sedea greceste, asa cu picioarele sub rochie si injura ca barbatii si mie mi-a ramas in minte comportarea ei. „Ohh, ce urat vorbesti!”, dar nu am stiut cine e pana cand am intrebat. „Cum, nu o cunosti, pai e doamna Maria Tanase”!

Muzica i-a schimbat viața

Datorită talentului moştenit de la tatăl ei, violonist în cadrul Orechestrei Armatei din Ploieşti, devine cunoscută la numai 17 ani. Primul său album a avut numai 4 melodii. Cea care a cucerit inimile fanilor a fost Dă-mi drumul nevastă-n casă.

În 1964 se căsătoreşte cu Ion Onoriu, acordeonist. Tot împreună cu acesta începe să cânte muzică bisericească, în 1992 retrăgându-se complet de pe scena din România. De atunci şi până acum a cântat doar muzică bisericească, la Biserica Penticostală din Bucureşti. În ciuda celebrităţii dobândite în timp, s-a dedicat numai melodiile bisericeşti, refuzând cu îndârjire să le mai cânte şi pe cele care odată ridicau sala în picioare.

Drama din viaţa lui Gabi Luncă

Prima mare dramă din viaţa artistei a fost moartea mamei sale. A doua soţie a tatălui ei s-a comportat urât cu ea, astfel că nu a avut chiar o copilărie de vis. Apoi, la vârsta de numai 23 de ani s-a îmbolnăvit foarte tare şi a petrecut mult timp prin spitale. Atunci a fost diagnosticată cu cancer la sân. Tratamentele şi şedinţele de chimioterapie şi-au pus mult amprenta pe psihicul artistei, dar a trecut cu bine şi peste acest hop.
A treia mare dramă a fost decesul primului copil. Fetiţa a murit chiar în ziua în care fusese botezată. Atunci a luat decizia să treacă la penticostali.

“Eu nu-i spusesem lui Onoriu de promisiunea pe care o făcusem (n.r.: Lui Dumnezeu), când era să pierd sarcina. Oricine se uita la ea, o vedea că pe oricare copil normal. Dar de câte ori mă duceam eu să o iau în braţe se petrecea ceva inexplicabil. Cum apăream eu la pătuţul ei, fetiţa mea se schimba la faţă și, din albă devenea pământie şi începea să devină agitată. Am înţeles că nu se manifesta aşa numai în prezenţa mea”, spunea artista în urmă cu mai mulţi ani.

Din fericire, a reuşit să rămână însărcinată iarăşi, având în total 4 copii (Estera, Rebeca, Sara şi Emanuel).

Rivalitate în dragoste

Puțină lume știe că între Gabi Luncă și Romica Puceanu a fost o rivalitate care a durat toată viața. Gelozia a pornit de la faptul că Ion Onoriu avusese o idilă cu Romica Puceanu, iar apoi începuse relația cu Gabi Luncă.

„Ce a fost între ei, treaba lor, asta era la tinerete. O fi fost o aventură, dar pe parcurs Romica a rămas cu un zid între mine si ea, dar eu nu am știut de unde. Dacă eu știam, sigur că nu aveam treabă și nu mă băgam cu ea!”

Din cauza acestei rivalități, ca să se răzbune, la un moment dat, Romica a invitat-o la restaurant și a îmbătat-o, ca să nu mai poată cânta la un eveniment.

Iată melodia cântată de Gabi Luncă, care a avut mare succes la public:

Mulți artiști de la noi din țară și-au prezentat regretul la auzul veștii că Gabi Luncă a murit. Dumnezeu să o ierte!!
Adauga un comentariu