Actualitate

Gabriela Firea anunţă testări COVID gratuite pentru studenţii din Bucureşti

Publicat: 09 sept. 2020
Gabriela Firea: ”În sfârșit, mi s-a făcut dreptate!”
Gabriela Firea: ”În sfârșit, mi s-a făcut dreptate!”

Gabriela Firea anunţa testări COVID gratuite pentru studenţii din Bucureşti. Primarul Capitalei a explicat, într-o intervenţie la un post de televiziune despre testările gratuite pentru elevi, profesori dar şi pentru studenţi. Totuşi, primarul Capitalei considera faptul că toată responsabilitatea asupra menţinerii numărului de infectări a fost pasată, de la Guvern către autorităţile locale.

Autorităţile locale, potrivit Gabrielei Firea, au rămas fără fondurile necesare asigurărilor măsurilor care sunt impuse de guvern.

Gabriela Firea consideră că măsurile impuse de Guvern sunt la limită

În intervenţia de la România TV, Firea a vorbit despre faptul că responsabilitatea a fost pusă în totalitate pe umerii autorităţilor locale. Acestea au rămas fără fondurile necesare implementării impuse de guvern pentru că fondurile au fost cheltuite deja de la începutul pandemiei de COVID-19.

„Din păcate, pe parcursul vacanţei executivul a făcut promisiuni privind fondurile pentru măşti, dezinfectanţi, tablete, iar fondurile nu au venit şi autorităţile locale trebuie acum să se descurce, având fonduri extrem de limitate, pentru că au cheltuit mult în pandemie. Oricât ar fi de binevoitoare, nu au cum să le acopere. În Bucureşti am acoperit cheltuielile cabinetelor medicale din şcoli, iar primăriile de sector restul.

Directorii unităţilor şcolare se tem să vorbească despre ipostazele în care sunt puşi

Primarul General a explicat faptul că mulţi dintre directorii de şcoli se tem să vorbească despre începutul şcolii. Aceştia nu ar spune anumite lucruri de frică. Firea explică faptul că Bucureştiul este un caz fericit, dar sunt multe alte localităţi mai mici care deja au cheltuit fondurile pe care le aveau.

” Directorii se tem de începutul şcolii, dar nu pot să vorbească de frică. Cu toţii trebuie să punem umărul ca să înceapă în bune condiţii, dar nu are cum. Mă uit la Bucureşti, unde suntem cât de cât pregătiţi, dar colegii mei din oraşe mici, unde nu au deloc fonduri, cum pot fi ei învinovăţiţi?

Revenim la ce am zis din aprilie: pentru că s-a refuzat testarea în masă suntem în situaţia de acum. Noi am făcut primul program de testare gratuită pentru profesori şi elevii care au simptome la triajul care se face dimineaţă. Nu s-au decontat nici sumele cheltuite pentru carantinarea persoanelor venite în ţara în martie, aprilie şi măi, în continuare guvernul ne este dator. Priumariile sunt cu bugetul pe minus, trăim din credite şi din sume ce urmează să fie plătite.”, a declarat primarul capitalei.

Studenții din București se pot testa COVID gratuit

În continuarea intervenţiei, Firea menţionează faptul că în Bucureşti, scoala poate începe în condiţii optime pentru că deja s-au luat deja multe măsuri în ceea ce priveşte limitarea răspândirii COVID-19. În altă ordine de idei, Gabriela Firea considera că studenţii care învaţă la o Facultate din Bucureşti se pot testa COVID-19 gratuit

„Noi mâine deschidem aplicaţiile pentru persoanele din zona didactică şi pentru preşcolari, elevi, studenţi. Trebuie să intre pe ASSMP sau pe site-ul primăriei. Studenţii care învaţă într-o facultate din Bucureşti se pot testa gratuit, pentru că ne dorim să limităm răspândirea. Părinţii să nu se sperie, testul nu este obligatoriu, dar dacă sunt simptome, pariintii vor fi informaţi şi vor merge să se testeze ca să vadă dacă sunt negativi. Nu cred că este nevoie de acel formular, aruncăm multă birocraţie către medicii de familie. Eu cred că majoritatea familiilor sunt responsabile şi pot trimite un formular în care să spună dacă copilul trăieşte în casă cu persoane care au alte probleme sau dacă copilul are alte probleme.





Adauga un comentariu