National

Gabriela Firea, după ce PNL și-a prezentat programul de guvernare: „Gogoașă electorală, fără sustenabilitate, fără surse și resurse!”

Publicat: 19 nov. 2020
Gabriela Firea cu mască
Gabriela Firea, prim vice-președintele PSD

Joi seară, 19 noiembrie, după ce premierul României, Ludovic Orban, a prezentat programul de guvernare al PNL, în care a promis salarii și pensii mai mari din 2021, Gabriela Firea a avut o reacție acidă. Prim vice-președintele PSD spune că Partidul Național Liberal nu ezită să lovească în  pensionari, în bugetari, dar și în copii. Mai mult, Firea acuză că PNL ascunde date importante, privind evoluția salariului minim sau salariile bugetarilor.

„Austeritate. Gogoși. Fără milă de oameni. Așa-zisul program de guvernare al PNL prezentat cu festivism în seara aceasta (mai lipseau artificiile, ca pe Centură) lovește în 5 milioane de pensionari, care pierd puterea de cumpărare – în 2024 valoarea punctul de pensie, raportată la salariul mediu brut, va fi mai mică cu 4 puncte procentuale decât acum.”, scrie Gabriela Firea.

Prim vice-președintele PSD acuză că PNL intenționează să taie pensiile, chiar dacă promite că acestea se vor majora în anul care urmează. Ceea ce se arată ca fiind ă creștere, semnifică, de fapt, o tăiere. De asemenea, Gabriela Firea spune că acest partid lovește în bugetari, în copii și în români aflați în sărăcie extremă.

În schimb, PNL vrea să taie pensiile. La modul concret. Majorarea punctului de pensie, în viziunea PNL, este de fapt o tăiere! Conform legii, anul viitor punctul de pensie trebuie să fie de 1.875 lei. PNL spune că abia în 2024 – deci peste 4 ani! – punctul de pensie va fi de 1.841 lei. Mai mic cu 34 lei față mărirea prevăzută pentru anul viitor, nu peste 4 ani!

Loveste si in 1.2 milioane bugetari cărora chiar dacă le îngheață salariile pierd puterea de cumpărare din cauza inflației. Peste 3 milioane de copii cărora NU LI SE DUBLEAZĂ ALOCAȚIILE. Se amână aplicarea legii privind dublarea alocațiilor pentru copii încă un an si jumătate.

Peste 1 milion de români aflați în sărăcie extremă, despre care nu se spune nimic. Pentru 1 milion de copii, care nu au internet ori calculatoare /tablete se amână accesul la educație cu ÎNCĂ 2 ANI. Acest an școlar și următorul.

„Se ascund cifrele privind evoluția salariului minim”

„o Nu se aplică legea pensiilor; ba mai mult, fură din banii românilor din Pilonul II.
Deși trebuia să dea 6% la Pilonul II încă din anul 2020, vor da doar 4,75% de abia în 2024.
o Se asumă consolidarea fiscală, dar nu prin creșterea colectării, ci prin tăieri de venituri, creșteri de taxe și impozite.
o Se ascund cifrele privind deficitul bugetar – deci vin creșteri de taxe.
o Se ascund informații privind aplicarea legii salarizării unitare, deci nu se știe ce se întâmplă cu salariile bugetarilor.
o Se ascund cifrele privind datoria publică, deci va continua guvernarea pe datorie.
o Nu știm dacă nu cumva împrumuturile galopante nu vor duce datoria guvernamentală la peste 60% din PIB, începând cu 2022, așa cum estimează Comisia Europeană în ultima prognoza din noiembrie 2020.
o Nu se spune nimic despre reducerea deficitului sub 3% din PIB în 2024.
o Mai respectă Romania în 2024 vreunul dintre indicatorii de aderare la Zona Euro?”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Nu exista nimic în așa zisul program de guvernare al PNL”

Gabriela Firea atenționează că în programul prezentat de Ludovic Orban nu extistă niciun plan, care să ajute România să iasă din situația în care se află acum. Nu cuprinde nici măsuri pentru combaterea pandemiei sau a creșterii capacității de la ATI, nici măsuri concrente pentru revenirea economică.

Nu exista nimic în așa zisul program de guvernare al PNL, niciun plan, nicio viziune, cu privire la problemele grave ale României pe termen scurt. Niciun plan de masuri pentru combaterea pandemiei, contracararea răspândirii virusului, nicio măsură pentru creșterea capacității la ATI în condițiile în care sistemul este sufocat, nicio măsura privind suplimentarea numărului de medici ATI, nicio măsură privind bolnavii cronici care nu mai au acces la îngrijire.

Nu sunt măsuri concrete pentru revenirea economică. Nici pentru sectoarele cele mai afectate de pandemie : Horeca, Transporturi, Agricultură.
A te baza doar pe fonduri europene e o iluzie în condițiile în care realitatea arată că absorbția a fost lentă, ba chiar mai mult guvernul Orban, la rectificare, a tăiat masiv – 2,8 miliarde de lei – din cofinanțările proiectelor europene.”, a afirmat Firea.

Prim vice-președintele PSD: „E o gogoașă electorală”

În concluzie, ceea ce a prezentat PNL NU e un program de guvernare, e o gogoașă electorală, fără sustenabilitate, fără surse și resurse! PNL vine în fața oamenilor cu minciuni și populisme gogonate, crezând că-i poate prosti, că le poate deturna atenția de la dezastrul pe care l-a provocat și că le poate lua voturile necesare pentru menținerea la putere a găștii ”Dreptei Unite”, mufată la banii publici pentru propriul interes și beneficiu”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Adauga un comentariu