Actualitate

Gabriela Firea vrea convocarea unei şedinţe extraordinare în Parlament pentru plafonarea preţului la energie electrică

Publicat: 28 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gabriela Firea vrea convocarea unei şedinţe extraordinare în Parlament pentru plafonarea preţului la energie electrică
Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR nu poate fi prezentată în Parlament și nici votată până la stabilirea calendarului de către conducerea Parlamentului

Aleasă pe listele Partidului Social Democrat (PSD), Gabriela Firea menţionează faptul că este necesară organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a putea plafona prețul la energie electrică. Intervenţia senatorului PSD vine în contextul în care în spaţiul public au fost anunţate mai multe scumpiri.

Nu este prima intervenţie de acest fel pe care o are Gabriela Firea. În trecut aceasta a atras atenţia asupra faptului că în 2021, prețul la energia electrică a explodat.

Gabriela Firea vrea convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru plafonarea prețului la energie electrică:

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, Gabriela Firea menţionează faptul că a avut dreptate atunci când a explicat faptul că după liberalizarea pieței de energie prețurile vor crește. Aceasta susţine că sute de mii de români riscă să fie debranşaţi de la rețeaua națională pentru că nu îşi mai pot plăti facturile:

”Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile.

De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie. Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovadă a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor.

PNL a abrogat îngheţarea preţului la energie electrică

În continuarea postării, Gabriela Firea lansează mai multe săgeţi în direcţia PNL. Senatorul susţine faptul că, în urma abrogării înghețării prețului la energie electrică de către liberali, a dus în realitate la scumpiri mari:

Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală. Ce nu spun guvernanții este faptul că există soluție legală prin care – pentru maximum 3 ani -, prețurile pot fi din nou plafonate!

o Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:

(3)”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.”

Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece.”, scrie Gabriela Firea.

Românii care au parte de întreruperi a curentului electric pot beneficia de despăgubiri

O măsură luată recent de ANRE prevede faptul că românii care au fost afectaţi de întreruperea curentului electric pot beneficia de anumite despăgubiri. Potrivit ordinului emis de ANRE, operatorii de distribuție a energiei electrice vor trebui să achite clienților afectaţi de întreruperile neplanificate compensații între 5 lei şi 300 de lei. De aceste compensații se bucură toți utilizatorii, în funcție de numărul de întreruperi.

Adauga un comentariu