Prima pagină » Titlurile zilei » Garda de Mediu Iași a amendat proprietarul pădurii Căprița pentru tăierile ilegale de stejari. Acesta riscă și 5 ani de închisoare pentru distrugerea fondului forestier – FOTO

Garda de Mediu Iași a amendat proprietarul pădurii Căprița pentru tăierile ilegale de stejari. Acesta riscă și 5 ani de închisoare pentru distrugerea fondului forestier – FOTO

17 mai 2024, 02:00, 9 ,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Proprietarul terenului din pădurea Căprița, care a încălcat legea, a fost amendat cu 10.000 de lei de Garda de Mediu Iași pentru că nu avea autorizație pentru efectuarea lucrărilor. Acestea au fost suspendate, iar autoritățile cercetează cazul, fiind deschis dosar penal de IPJ Iași

Comisarii de mediu din Iași au verificat reclamația referitoare la tăierile ilegale din pădurea Căprița, iar neregulile s-au confirmat. Pentru că proprietarul terenului nu avea autorizație de mediu pentru efectuarea lucrărilor, au aplicat o amendă contravențională, în valoare de 10.000 de lei.

„Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava-GFJ Iași, ai Romsilva-Direcția Silvică Iași-Ocolul Silvic Lunca Cetățuii, precum și cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași, a verificat, în datele de 11 și 15 mai 2024 , o sesizare privind distrugerea fondului forestier al pădurii Căprița.

Constatările au stabilit executarea unor lucrări constând în distrugerea în totalitate cu un utilaj, a vegetației lemnoase, arborescente, subarboricole, semințișului, covorului erbaceu, orizonturilor superioare ale solului, cu depunerea ulterioară a materialelor rezultate din aceste operații către marginile zonei afectate, peste vegetația aflată pe picior a fondului forestier-pădurea Căprița, fără act de reglementare din punct de vedere a protecției mediului. Deoarece faptele constatate constituie contravenție conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, art.96 alin. 2 pct. 1, proprietarul terenului a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei”, se arată în răspunsul transmis de Garda de Mediu către BZI.

Dosar penal pentru tăierile ilegale de stejari din pădurea Căprița

De asemenea, lucrările din zonă au fost suspendate.

„Proprietarul are sancțiune complementară de suspendare a activității până la obținerea actului de reglementare. Deoarece în timpul controlului au fost constatate și fapte care constituie infracțiuni, conform legislației din domeniul silvic, IPJ Iași, secția 5, a deschis dosar penal”, se mai arată în răspunsul transmis către BZI.

Reprezentanții Gărzii Forestiere au transmis că cercetările în acest caz sunt efectuate de IPJ Iași în continuare.

„În data de 11 aprilie 2024, în timpul verificărilor ce se executau în teren, în colaborare cu personalul Gărzii Naționale de Mediu/ CJ Iași și cu personalul din cadru Ocolului Silvic Lunca Cetățuii, a fost apelat numărul unic pentru apelurile de urgență – 112, în urma căruia s-a prezentat la fața locului un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, care, la finalul verificărilor, a dispus ca cercetarea faptelor constatate să se realizeze în cadrul unui dosar penal”, se arată în răspunsul transmis către BZI.

Hoții de lemne din Iași pot fi prinși cu ajutorul SUMAL 2.0.

Proprietarul riscă 5 ani de închisoare

Proprietara terenului unde s-a tăiat ilegal este Elena Viviana Simion, căsătorită cu Radu Simion, din București, urmașa unei proprietare de teren din Bucium. Femeia din Iași riscă 5 ani de închisoare pentru tăieri ilegale de arbori și ocuparea ilegală a fondului forestier. Potrivit localnicilor, proprietara din Iași și soțul său locuiesc în București și vor să vândă terenul din Bucium. Primele concluzii ale controalelor au fost transmise de Direcția Silvică Iași. Buldozeristul care a defrișat pădurea ar fi tăiat câțiva metri cubi de stejari. Astfel, pe lângă amenda de la Garda de Mediu, pentru tăierile ilegale din pădurea Căprița, autoritățile au deschis dosar penal.

Comentarii
  • Asta i culmea ironiei. Sa ai padure proprietate personala si sa nu o poti exploata. Si mai faci si puscarie daca tai padurea ta! Pai daca e padurea mea, de ce am nevoie de aprobarea silvicului? Silvicul sa se ocupe de padurile statului. Nu ale proprietarilor. Tulburare de posesie se numeste interventia tuturor. Dreptul de proprietate este garantat de constitutie. Nu poate veni nimeni pe proprietatea ta.

  • Ia plimbati-va voi prin toata padurea de acolo si spre Vladiceni, intrati in sat, tineti drumul principal, apoi urcati spre padure, sa vedeti alt drum defrisat, si cum se aud drujbele zilnic si se vinde lemnul.Si mai simplu, cautati o harta veche Google Maps, si cea actuala, si vedeti ce multa padure a disparut din diferite zone ale Iasului in cativa ani.

  • Amenda e ca apa de ploaie, este asa ca o mangaiere pe crestet.
    Masurile eficiente sunt masurile dure, fix asa cum procedeaza autoritatile din alte tari si acolo nu se mai intampla demult asa ceva.

  • Aceiasi situiatie si in padurea de la Cetatuia,ce apartine de Ocolul Silvic Cetatuia. In fiecare iarna se taie cei mai grosi stejari,se curata de creanga si se pleaca. Ramane in urma un dezastru,noroc ca unii sarmani vin si mai ridica din crengile rezultate. Si in prezent sunt trunchiuri de copaci care inca nu au fost transportati. VOR POPII SA CONSTRUIASCA PENSIUNE SI ALTELE. Oare au avut auturizatie de exploatare,dar dupa cum au reactionat au fost pur si simplu la furat.

  • Apă chioară în ochii proștilor. Marile tăieri făcute cu aprobarea statului nu le anchetează nimeni. Vedeți cum s-a chelit pădurea spre Dobrovăț.

  • Prostia nu moare niciodată 😰

    E plină lumea de imbecili 😫😫😫

    Ete la ei cum comenteaza: “că cum adicătelea, io dacă mi-s PROPRETAR, adica cum ca ce de ce, cum sa nu am voie sa tai copacii; io trăiesc doar ca sa consum si s-ami âmplu burdihanu, eu este batut in cap de la mama natura si nimenea in lumea asta nu m-ă poate scoate din prostia me-a” 🥴🥴🥴

    DE-ĂȘTIA E PLINĂ LUMEA. 😣😖😫😕😔

  • @prostia nu doare niciodata. Invata sa scrii. Mars la scoala jigodie ordinara. N ai nimic pe numele tau si iti dai cu parerea despre proprietatile altora. Maaaaaars gunoi ordinar!

  • Jude nu cunoaște ghilimelele 😂

    1. Am scris ca “prostia nu MOARE niciodata”.

    2. Daca ai fi avut creier, ai fi observat că am scris in ghilimele cum scrieți voi, imbecilii. Adica incorect. Dar cum ești si tu bătut în cap, n-ai cum sa înțelegi 🥹🥹🥹

    🥲🙃🫠😵‍💫🫠

  • Wa bouleanule, tu nu vezi cum gandesti? Nici bicicleta n ai a ta dar vorbesti de padurile altora. Mars ma prostule la scoala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *